Opening Dafne Schippersbrug

Nieuws

Opening Dafne Schippersbrug

Door: Petra Starink | 28-03-2017

De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ontworpen door NEXT Architects en Rudy Uytenhaak Architectenbureau gaat 3 april open. Het bouwwerk integreert een fiets-en voetgangersbrug met een school en een plantsoen tot één samenhangend geheel. Met een lengte van 110 meter is de brug een indrukwekkende verschijning. Het dek hangt 9 meter boven water en het hoogste punt van de brug steekt 35 meter boven het water uit. De brug is ontworpen ism Arup en Bureau B+B in opdracht van de Gemeente Utrecht.

Fietsen over dak van school

Fietsers die vanaf het centrum van Utrecht, via Oog in Al, via de fietsbrug over het kanaal naar de nieuwe wijk Leidsche Rijn fietsen, gaan straks met een ruime bocht langs het Victor Hugoplantsoen de hoogte in, en worden over het dak met daktuin van de school geleid. In een vloeiende beweging worden fietsroute, park en school samengebracht tot een samenhangend geheel van infrastructuur, bouwwerk en landschap.

Pylonen

De hangbrug past goed in de dichtbebouwde omgeving. Er is gekozen voor een slanke hangbrug die gespannen is tussen twee asymmetrische pylonen: aan de kant van Leidsche Rijn heeft de hogere pyloon een krachtige signaalfunctie; aan de zijde van de school wordt een lagere pyloon onderdeel van de rij met bomen.

Tijdwinst voor fietsers

Naar verwachting hebben straks 7.000 fietsers dagelijks veel tijdwinst op hun route. Door de stad op een nieuwe manier te ontsluiten, en door brug, school en plantsoen als één geheel te ontwerpen, is het meer dan een snelle verbinding geworden van A naar B.

Artist impression: NEXT Architects
Fotografie: Mastum Daksystemen/Leven op Daken/ Maurice Iseger/ Burgcopters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.