Dag van de Architectuur: 21 juni

Dag van de Architectuur: 21 juni

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2008

Ook dit jaar weer is er weer van alles te doen in het kader van de Dag van de Architectuur. Het thema van 2008 is ‘Politiek & Architectuur’. Binnen dit thema staan gebouwen centraal die het resultaat zijn van politieke ambities, voorkeuren en misvattingen, of waar veel commotie over is geweest. Maar ook regerings- en parlementsgebouwen, provincie- en gemeentehuizen krijgen dit jaar aandacht.

In Rotterdam is het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein open voor publiek. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er rondleidingen in het cellencomplex, de zittingszalen, de galerie en de binnentuin.

Roombeek
In Enschede ligt de nadruk echter op de wederopbouw van de wijk Roombeek, die in mei 2000 door de ontploffing van de vuurwerkfabrief werd verwoest. Voorafgaand aan 21 juni zijn er op donderdag en vrijdag verschillende bijeenkomsten waar vooral stedenbouwkundige aspecten en architectuur voor professionals besproken en bediscussieerd worden.

Op zaterdag is er gelegenheid de bijzondere architectuur in de wijk te komen bekijken. Naast alle projecten, kunnen ook de huizen in de wijk van buiten en binnen bezichtigd worden.

Zuid-Oost
Ook Amsterdam kiest een andere weg. De stad focust zich op Amsterdam Zuid-Oost, Bijlmer. Via een tocht per fiets of te voet zijn het Bijlmermuseum, de Taibah Moskee, het ING hoofdgebouw, woontorens van Van Sambeek & Van Veen en Claus en Kaan, en station Bijlmer-ArenA te zien. Deze laatste werd dit jaar verkozen tot BNA-gebouw van het jaar. Ter plaatse geven architecten tekst en uitleg.

Prijzen
De Dag van de Architectuur wordt door velen aangegrepen om prijzen uit te delen. In Zoetermeer wordt de Gemma Smid Architectuurprijs uitgereikt en in Alkmaar worden de mooiste (moderne) gebouwen van Alkmaar en omstreken gekozen.

Verder zijn er natuurlijk overal lokale initiatieven. Kijk voor een compleet programma op Dag van de Architectuur.nl

Op de foto het Van Schijndel huis in Utrecht van architect Mart van Schijndel.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.