Dag van de architectuur

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Dag van de architectuur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2022

De landelijke manifestatie ‘Dag van de Architectuur’ vindt plaats op 16, 17, 18 en 19 juni 2022. Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is het een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling.

Zo toont het event iconische gebouwen en wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in de steden, dorpen en regio’s. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan democratisering en participatie, de verduurzaming van stad en samenleving en een gezonde verstedelijking.

Thema

Het overkoepelend landelijke thema van de activiteiten wordt sinds 2020 vastgesteld door de Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (St. CoLA) in nauw overleg met de architectuurcentra. De thema’s zijn nadrukkelijk bedoeld om bovenop ‘het genieten en leren van gebouwen’ ook aandacht te vragen voor grotere ontwerpopgaven en de rol, verantwoordelijkheid én het belang van ontwerpers en opdrachtgevers hierbij. Dit tezamen met het landelijke netwerk van lokale initiatieven biedt de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met burgers en andere stakeholders op lokaal, regionaal en nationaal niveau. In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur ‘T-Huis’.

Wat is er waar te doen?

Iedere deelnemer geeft zijn eigen invulling aan de Dag van de Architectuur. Op 18 juni is o.a. de Plesmanduin in Den Haag open voor publiek. Hier is een route uitgestippeld die de bezoeker langs diverse stadia van de transformatie leidt. Langs de route staan de diverse betrokken partijen om toelichting te geven, o.a. de architect:  (Architektencombinatie) de ontwikkelaar, de aannemer (Wijnen) de installatieadviseurs en de restaurateur van de stalen kozijnen (Van der Vegt).

In Amersfoort pakt FASadE dit thema op in relatie tot Het Hoefkwartier: de nieuwe stadswijk van Amersfoort.Na een intensief proces met eigenaren, ontwikkelaars, bedrijven, bewoners en gemeente is door Karres Brans en Urhahn een plan ontwikkeld om het gebied geleidelijk aan te transformeren naar een gemengde, inclusieve stadswijk. De realisatie van 2500 nieuwe woningen en de uitbreiding van een aantal onderwijsinstellingen gecombineerd met het behoud van 5000 banen maken De Hoef West tot één van de grootste regionale gebiedsontwikkelingen in Nederland. Over hoe je van een kantorenpark in transitie een THUIS maakt gaat FASadE in gesprek. 

Zoetermeer nodigt uit om op de Dag van de Architectuur 2022 nieuwe en speciaal opengestelde gebouwen te bezoeken. Er draait een film, er is een tentoonstelling, dé bijzondere stadsmaquette is te bezoeken en er zijn kinderactiviteiten. Het thema van deze landelijke dag is (T)huis: Thuis in het groen, Thuis aan het water, Thuis in het dorp, Thuis in de nieuwe stad. Kortom voel je thuis in Zoetermeer 60 jaar New Town. Tevens wordt de tweejaarlijkse Zoetermeerse Architectuurprijs uitgereikt op de Dag van de Architectuur. En natuurlijk kun je meestemmen voor de publieksprijs! Bekijk hier alle genomineerde gebouwen en stem >

CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar, samen met het Zeeuws Architectenplatform en de PZC, de ‘Zeeuwse Architectuurprijs 2022’ (realisaties van 2021). Het thema is T-Huis in het Zeeuwse landschap”. Deze kernwoorden vormen de basis van de jurering van de inzendingen. De shortlist – de vijf projecten die kans maken op de jaarprijs- is bekend. Deze vijf projecten zullen door de PZC geportretteerd worden en nauwkeurig worden geëvalueerd door de vakjury. De prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaar zal plaatsvinden  op 17 juni 2022, een dag voor de nationale Dag van de Architectuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.