‘Dag van de stad’: Arnhem

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

‘Dag van de stad’: Arnhem

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-07-2023

De Dag van de Stad ontstond in 2016 en is een initiatief van Agenda Stad om iedereen samen te brengen die zich professioneel of persoonlijk, betaald of vrijwillig inzet voor mensen en vraagstukken in de stad. Dit jaar speelt de dag zich af op 9 oktober in Arnhem waar deelnemers vanuit het concertgebouw Musis de Arnhemse wijken intrekken. Dit om kennis te maken met grote transitieopgaven van deze tijd. Maar ook met de energie en de inspiratie om die uitdagingen aan te pakken.

De opgaven in onze steden zijn divers en complex. Hoe vangen we de klappen van de klimaatcrisis op? Hoe pakken we de sociale ongelijkheid aan? Hoe kunnen we wonen haalbaar en betaalbaar houden voor alle inwoners? Kortom: hoe kunnen we onze steden en ons land inrichten zodat we sterk en veerkrachtig om kunnen gaan met verschillende uitdagingen?

De stad van dichtbij

Op 9 oktober bekijken bezoekers van ‘Dag van de stad’ vooral naar wat er in de wijk speelt. Van vinexwijk tot kwetsbare wijk, alle stedelijke uitdagingen – van energietransitie tot eenzaamheid – spelen zich af op wijkniveau. Deelnemers gaan de wijken in, om de stad van dichtbij te bekijken. En om in die wijken de energie en de inspiratie te vinden om die uitdagingen aan te pakken.

Het thema ‘De stad van dichtbij’ vindt een plek in het programma. Deelnemers stellen naar eigen smaak en inzicht hun ideale mix samen. De start is in alle gevallen in Musis waar twee openingslezingen worden gehouden. Daarna volgt een deelprogramma waarin deelnemers kunnen kiezen.

Wat wil je?

Wil je de stad van dichtbij bekijken? Kies een excursie naar een Arnhemse wijk, waar je samen met experts en bewoners oplossingen bedenkt om de wijk leefbaarder en gezonder te maken. Je kunt Arnhem ook van dichtbij bekijken door op pad te gaan met bijzondere gidsen, zoals een architectuurhistoricus, een boswachter en Arnhems grootste fan. In Musis vind je kritische denkers, theatermakers en verhalenvertellers. Of luister naar Last lectures, verhalen van betrokken Arnhemmers of naar de talkshows waar wijken en City Deals aan bod komen. Of denk actief mee bij een van de Ontwerpateliers waar Arnhem een creatief tintje aan geeft.

Tussendoor vindt een gezamenlijke lunch plaats in Musis. Als je meegaat de wijk in of meedoet aan een Ontwerpatelier dan krijg je lunch mee. Om 16.00 uur is iedereen welkom in Musis in de Muzenzaal. Dagvoorzitter Eveline van Rijswijk sluit af met een interview met minister van BZK Hanke Bruins Slot. Maar niet voordat je (met je team van stadsgenoten!) hebt meegedaan aan de grote Stedenquiz. Een pub quiz speciaal voor deze Dag van de Stad ontwikkeld en gepresenteerd door de makers van de Grote Podcastlas. Daarna start de borrel en de band.

Inschrijven

Het keuzeprogramma is te vinden op de website. Hier bestaat de keuze uit meer dan 30 verschillende inhoudelijke programmaonderdelen, ontwerpateliers of excursies. Bezoekers schrijven zich voor maximaal drie programmarondes in. Een programmaronde duurt een uur. Een uitzondering hierop vormen de excursies en ontwerpateliers. Bij een keuze voor één van deze twee onderdelen is er ruimte om nog één andere inhoudelijke sessie kiezen.

Geef je keuzes voor jouw programma door op het inschrijfformulier. Wacht niet te lang met inschrijven. Vrijwel alle programmaonderdelen hebben een beperkt aantal deelnemers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.