Daglichtcalculator

Daglichtcalculator

Nieuws
Door: Petra Starink | 04-07-2013

Velux heeft in samenwerking met het ingenieursbureau DGMR een Daglichtcalculator ontwikkeld volgens NEn 2057.

De Daglichtcalculator is een rekentool gebaseerd op de NEN 2057:2011 en kan door architecten worden gebruikt om een daglichttoets uit te voeren voor nieuwbouwprojecten of voor de verbouwing van een ruimte onder het hellende dak. Door data in te voeren krijgt men snel inzicht of in een ruimte wordt voldaan aan de minimumeisen die het Bouwbesluit 2012 stelt aan de hoeveelheid daglicht.

De Daglichtcalculator kan voor de toepassing van dakramen in een hellend vlak één-op-één worden gebruikt voor een bouwaanvraag of berekening van de energieprestatie. De uitkomst geeft een goed beeld van de situatie en toont aan of de ruimte wel of niet voldoet aan de minimale eisen van het Bouwbesluit.

De Daglichtcalculator berekent alleen de hoeveelheid daglicht die een ruimte binnenkomt en kijkt niet naar de spreiding van het licht. Het strategisch plaatsen van ramen kan de spreiding van daglicht in een ruimte nog verder optimaliseren. Voor een goede daglichtsimulatie heeft Velux de Daylight Visualizer ontwikkeld. CAD en sketch-up tekeningen kunnen hierin worden geladen en door middel van een daglichtfactor kan vervolgens worden beoordeeld of de daglichttoetreding in de ruimte optimaal is. De Daglichtcalculator en de Daylight Visualizer zijn beiden hier gratis te downloaden. Wie de tools downloadt, ontvangt bij iedere update automatisch bericht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.