Dak van 6.800 bladeren gepolijst aluminium

Nieuws

Dak van 6.800 bladeren gepolijst aluminium

Door: Petra Starink | 29-09-2016

Benthem Crouwel Architects ontwerpt de uitbreiding en renovatie van het nieuwe pand voor de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen. Door te kiezen voor renovatie van een lang leegstaand kantoorgebouw in Amsterdam-Zuid in plaats van nieuwbouw, en te renoveren volgens de allerlaatste technieken wordt de nieuwe huisvesting een circulair en energieneutraal pand.

Het zal de eerste keer zijn dat een gerenoveerd pand in Nederland het BREEAM certificaat ‘Outstanding’ krijgt. Benthem Crouwel Architects ziet dit project als een voorloper als het gaat om duurzaam bouwen en renoveren. Het pand krijgt een openbaar restaurant, een studio waar tv-programma’s worden opgenomen, een hal en auditorium voor exposities en lezingen.

6.800 bladeren van gepolijst aluminium

Het groen van de tuinen waar men in de huidige situatie op uitkijkt en de bomen in het bij de nieuwe locatie gelegen Beatrixpark zijn terug te vinden in het opvallende bladerdak. Door over het bestaande gebouw heen te bouwen en een extra verdieping toe te voegen, verandert de huidige patio in een ruim binnenplein dat door het nieuwe dak wordt overspannen. In dit dak, gedragen door drie grote en drie kleinere boomvormige kolommen, zorgen 6.800 bladeren van gepolijst aluminium voor een bijzonder, organisch licht- en schaduwspel op de wanden en vloeren. De kleuren, lichtintensiteit en de sfeer veranderen telkens, afhankelijk van waar en wanneer je je in het gebouw bevindt.

Opwekker van duurzame energie

Het dak is met zo’n 2.400 m2 aan zonnepanelen een belangrijke opwekker van duurzame energie. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen, dat deels wordt gebruikt om de daktuin te irrigeren, en daarnaast dient voor de toiletspoelingen en sprinklerinstallatie.

Beeld: Benthem Crouwel Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.