Dakserre Agrotopia

Actualiteiten, Nieuws

Dakserre Agrotopia

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-01-2022

META architectenbureau (B) en Bergen Kolpa Architecten (Nl) leverden met de Dakserre Agrotopia het grootste publieke gebouw voor onderzoek naar stedelijke voedselproductie van Europa. Deze dakserre is ontworpen in opdracht van Vlaams onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro en REO Veiling.

Agrotopia is gebouwd op het bestaande dak van de groente- en fruitveiling REO; het logistieke hart van West-Vlaanderen voor groenten en fruit. In het 9.500 m2 grote gebouw bevinden zich hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente. Omringd door een educatieve looproute voor het brede publiek.

Staal en glas

Het ontwerp bestaat uit een trotse, transparante sculptuur van staal en glas, die de agrarische en publieke functie onderstreept. Daarvoor is de architectuur opgebouwd uit een ranke serreconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de kistenloods.

De ingang met brede, opgaande trap leidt naar het stadstuinbouwplein met bezoekersfaciliteiten in het hart van het gebouw. In de gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge serre voor innovatieve verticale teelt. De voet van de dubbelhoge gevelserre dient voor de opslag van hemelwater van het dak, dat wordt gebruikt als irrigatie voor de gewassen.

Het hele gebouw bestaat uit één standaardserre met diffuus glas. De serre op de twee uitkragende gebouwkoppen oogt bijzonder door de expressieve, gefacetteerde gevels in transparant glas. Aan de ingangzijde vormt de facetgevel verticale glazen erkers die de mogelijkheid bieden gerichte zonwering toe te passen. Dit met behoud van zichten naar binnen en buiten. Aan de westzijde van de gevelserre langs de ring garandeert de horizontale opbouw in facetten een goede inval van de zonnestralen. Speciaal voor het gewas en een reflectieloze inkijk vanaf het maaiveld.

“Samen met opdrachtgevers Inagro en REO veiling is een ambitieus gebouw met tal van innovaties gerealiseerd. Verschillende klimaatzones in 1 gebouw, duurzaam en economisch ruimtegebruik en onderzoek naar bladgroenten en vruchtgroenten in de stad. In vier verschillende klimaatzones is de teelt van tomaat en sla, maar ook peper en aardbei, te volgen . Daarnaast is het dak ontsloten voor een publieksfunctie en is de ruimte- en energiegebruik circulair” geeft Jago van Bergen, van Bergen Kolpa Architecten aan.

Niklaas Deboutte van META architectuurbureau vult aan: “Testcase Agrotopia: het bouwen van een serre bovenop een bestaand gebouw is op deze schaal nog niet eerder gedaan. Het bood dan ook veel kansen en uitdagingen. De inspanningen hebben geresulteerd in een echt publiek gebouw met een bijzondere architectuur.”

Box-in-box

Een van de uitdagingen was de warme en vochtige omgeving – te verenigen met de vereisten voor bezoekersfaciliteiten. Om dit mogelijk te maken zijn er box-in-boxruimtes gecreëerd. Geschikt voor onderzoek en educatie met een klimaat dat aangepast is aan de mens. Voor de publieke ruimtes is er met luchtbevochtiging gewerkt. Deze ‘fogging’ biedt de mogelijkheid om de gevoelstemperatuur op warme dagen te temperen.

Alle beelden van Filip Dujardin, uitgezonderd dronebeeld. Dat is van fotograaf Filippo Rossi.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.