David Bowie multi-talent

Exposities, Nieuws

David Bowie multi-talent

Door: Jacqueline Knudsen | 12-01-2016

‘David Bowie liet ons geheel de vrije hand om uit zijn uitgebreide archief een keuze te maken voor de tentoonstelling.’  verzekerde Victoria Broackes, conservator van het Victoria & Albert Museum in Londen, ons tijdens de persconferentie van de David Bowie is in Groningen. Opmerkelijk, want perfectionist Bowie hield graag de regie in eigen hand. Tot zijn dood eergisteren aan toe, waarvan je, getuige de teksten op zijn laatste album, het vermoeden krijgt dat hij die op voorhand zo had gepland, nadat de strijd tegen zijn ziekte tevergeefs bleek. Twee dagen na zijn 69ste verjaardag, waarop hij zijn nieuwste en laatste nieuwste album presenteerde.

Met Bowie is een groot talent heengegaan. In de eerste plaats is er natuurlijk zijn muziek, baanbrekend en invloedrijk, maar hij was ook een talentvolle schilder, schrijver, ontwerper, mimespeler en acteur. Bovendien wist hij talentvolle mensen om zich heen te verzamelen om mee samen te werken, op het gebied van muziek, mode, fotografie, film.

Hunger City

Een raakvlak met architectuur is er ook: Bowie tekende diverse decors onder andere voor de Ziggy Stardust show in het Rainbow Theatre in 1972, met ladders, steigers en bruggen. Ook maakte hij teksten, muziek en decorontwerpen voor de nooit gerealiseerde film Hunger City. Toen hij geen toestemming kreeg om 1984 van George Orwell in een theaterproductie te verwerken, vatte hij het plan op voor de film Hunger City, een postapocalyptische stad met wolkenkrabbers en een groot gebouw dat Bowie’s heet. Hiervan zijn op de expositie diverse schetsen en teksten te zien. In 1974 integreert Bowie deze ideeën in Diamond Dogs.

David Bowie is

De tentoonstelling David Bowie is in het Groninger Museum geeft een breed overzicht van Bowie werk in de afgelopen 50 jaar, in meer dan 300 objecten uit het David Bowie Archief, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, fotografie, ontwerpen van toneeldecors, filmsets en platenhoezen, aangevuld videoclips, filmfragmenten en posters. Dit alles begeleid door muziek en interviews, die via koptelefoon en sensoren reageren op de plek waar je je bevindt op de expositie. Hier en daar klinkt

De tentoonstelling is chronologisch opgezet met hier en daar een thematisch deel, met ruime aandacht voor invloeden en samenwerkingen. Op de bovenste verdieping roept een dynamisch multimediaal spektakel de sfeer van Bowie’s concerten tot leven, met foto’s, kostuums, films en muziek.

Groninger Museum tot en met 13 maart 2016

Naar aanleiding van de grote belangstelling is het museum vanaf 16 januari tot het eind van de looptijd van David Bowie is op alle zaterdagavonden geopend tot 22.00 uur.
Online tickets reserveren via www.davidbowie-groningen.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.