Daylight Award 2012

Nieuws

Daylight Award 2012

Door: Petra Starink | 06-02-2012

Daglicht vormt één van de belangrijkste bouwstenen van architectuur. Het is onontbeerlijk voor de gezondheid en productiviteit van mensen en kwalitatief de best denkbare lichtbron. Daglicht is gratis en bovendien de enige écht duurzame lichtbron. Om daglichttoetreding in gebouwen te stimuleren, initieerde Stichting Living Daylights de Daylight Award, de tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen in Nederland waarin een optimaal samenspel bereikt is tussen daglicht, kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De prijs is in het leven geroepen om architecten en opdrachtgevers te belonen voor hun daglichtambitie, maar ook om anderen te inspireren te investeren in daglichtarchitectuur. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt.

De Stichting Living Daylights promoot sinds acht jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. ‘Heel essentieel’, zegt Atto Harsta, directeur van de stichting, ‘want nog niet iedereen heeft de essentie van daglicht goed op het netvlies.’ Een goede toepassing van daglicht in gebouwen begint met ambitie bij zowel de opdrachtgever als het ontwerpteam. ‘De laatste jaren zien we wel dat de ambitie ten aanzien van de rol van daglicht in gebouwen groeit. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag- en kunstlicht kunnen bijdragen aan een leefbaar en ‘gezond’ gebouw. Maar de rol van daglicht om te komen tot duurzame en meer energiezuinige gebouwen blijft nog te vaak onbelicht. Vaak zien we dat kunstlicht niet of nauwelijks is afgestemd op het binnenvallende daglicht. Dit betekent dat ondanks het overvloedig aanwezige daglicht het kunstlicht de hele dag verkwistend aan is. Onnodig en ook een verkeerd signaal naar de gebruikers.’

Eerdere winnaars

De Daylight Award is eerder uitgereikt in 2008 en in 2010. In 2008 ging de Award naar Cepezed Architecten voor het gebouw Westraven te Utrecht, een complexe en grootschalige combinatie van oud- en nieuwbouw voor diverse diensten van Rijkswaterstaat. Daglichttoetreding is in dit gebouw onder andere gerealiseerd door vijf enorme vides in de vloeren met volledig transparante gevelvelden die vier verdiepingen beslaan. De vides fungeren letterlijk als enorme vensters op de wereld, die niet alleen spectaculaire uitzichten bieden, maar die ook zorgen voor interne en externe oriëntatie.

In 2010 werden voor het eerst de categorieën woningbouw en utiliteitsbouw onderscheiden. In de categorie woningbouw ging de Award naar Border Architecture voor het project AL-Light in Haarlem. AL-Light is een project waarin de woningen, die gesitueerd zijn in een van de smalste straten in de wijk, op uitgekiende manier openheid te geven zonder dat privacy in het gedrang komt. De Award in de categorie utiliteitsbouw ging naar Studio M10, voor hun ontwerp voor de TBS kliniek FPC De Oostvaarderskliniek in Almere. Met de volledige transparante gevels rondom het gebouw en ook in de binnenruimten biedt de kliniek optimale openheid en zorgen de transparantie en optimale benutting van daglicht voor een prettige atmosfeer en veilige werkruimten.

Inschrijving Daylight Award 2012

De inschrijving voor de Daylight Award 2012 is geopend van 1 februari tot en met 30 maart 2012. Gerealiseerde projecten waarin de synergie tussen architectuur, dag- en kunstlicht en gebruik hiervan tot een vernieuwende en vitaliserende invulling van de opgave heeft geleid, kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs. Er zijn twee categorieën: woningbouw en utiliteitsbouw. Projecten die aan de volgende criteria voldoen kunnen meedingen naar de Daylight Award 2012:

• het project valt binnen de sector woningbouw of utiliteitsbouw;

• de oplevering van het project vond plaats tussen 1 november 2009 en 1 april 2012;

• het project ligt in Nederland;

• het project is door een geregistreerde architect ontworpen (conform de wet op de architectentitel).

Inschrijven kan via de website www.daylightaward.nl. Uit de inzendingen worden door een zevenkoppige jury twee prijswinnaars geselecteerd: één in de categorie woningbouw en één in de categorie utiliteitsbouw. De winnaars van de Daylight Award 2012 krijgen een tweejarige wisselaward in de vorm van een glaskunstwerk van Han de Kluijver en een geldbedrag van 1250 euro.

De prijsuitreiking vindt op 22 mei 2012 plaats tijdens het symposium Groen licht op de Floriade 2012 te Venlo. Het symposium staat in het teken van Bouwen met Groen en Glas, en geeft een overzicht van trendsettende toepassingen op dit gebied. Keynote spreker is de Maleisische architect Ken Yeang, een grootheid op het gebied van groen- en daglichttoepassingen en biobased ontwerpen.

Stichting Living Daylights

Stichting Living Daylights ontplooit meer activiteiten om een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving te promoten. Zo initieert en begeleidt de stichting onderzoek naar zowel nieuwe stedenbouwkundige en architectonische concepten als nieuwe technische mogelijkheden, en genereert, bundelt en verspreidt informatie naar belanghebbenden. Op 21 december 2011 – de kortste dag van het jaar – introduceerde de Stichting de app Check the light – luxmeter. Met deze slimme toepassing kan met een iPhone/iPad de hoeveelheid licht binnen en buiten gemeten worden. De gemeten luxwaarde is een belangrijke indicator voor de hoeveelheid ‘gezond licht’. Deze app geeft ook een toelichting wat deze waarden betekenen. De app is dowloadable op het volgende adres: www.itunes.com/apps/stichtinglivingdaylights

De Daylight Award wordt mede mogelijk gemaakt door VELUX Nederland en Eisma Bouwmedia.

Zie ook de winnaars van de Daylight Award van 2010

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.