DDW 2019: Hout is het beton van de toekomst

Nieuws

DDW 2019: Hout is het beton van de toekomst

Door: Jacqueline Knudsen | 19-10-2019

Paviljoen Biobasecamp geeft architectonisch uitdrukking aan de bijdrage die ‘bouwen met bomen’ kan leveren aan de reductie van CO2 en stikstof door conventionele bouwmaterialen zoals beton te vervangen door biobased materialen. Het paviljoen staat op het Ketelhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (DDW) van 19 t/m 27 oktober 2019.

Het Biobasecamp is ontworpen soor Studio Marco Vermeulen en bestaat uit een kruisvormig dek gedragen door robuuste stammen van populieren die stonden langs de A2 bij Boxtel. Het dek is van het paviljoen is opgebouwd uit modulaire vloerdelen van kruislaaghout die na de DDW herbruikbaar zijn. Het kruislaaghout is in een Duitse fabriek gemaakt van Duits naaldhout, maar idealiter zou het van Nederlands hout gemaakt zijn. Door meer economische waarde te creëren voor hout in Nederland, kunnen er meer bossen worden aangeplant. De Nederlandse bouwopgave kan daarmee bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het landschap. Dat geldt ook voor het Brabantse populierenlandschap, waarvan de kolommen afkomstig zijn. In totaal is er 1000 m2 hout verwerkt in het paviljoen.

Biobasecamp als inspiratiebron

Het Biobasecamp zelf en de erin geëxposeerde projecten vormen een inspiratiebron voor architecten, ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit ‘beton van de toekomst’ biedt.
Ook het naastgelegen Growing Pavilion biedt inspiratie voor bouwen in hout en andere biobased materialen.

Founding partners Biobasecamp: Studio Marco Vermeulen, Derix, Provincie Noord-Brabant, Floriade, Arup, Dutch Design Foundation.

Foto’s: Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
3 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.