DDW 2019: Hout is het beton van de toekomst

Nieuws

DDW 2019: Hout is het beton van de toekomst

Door: Jacqueline Knudsen | 19-10-2019

Paviljoen Biobasecamp geeft architectonisch uitdrukking aan de bijdrage die ‘bouwen met bomen’ kan leveren aan de reductie van CO2 en stikstof door conventionele bouwmaterialen zoals beton te vervangen door biobased materialen. Het paviljoen staat op het Ketelhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (DDW) van 19 t/m 27 oktober 2019.

Het Biobasecamp is ontworpen soor Studio Marco Vermeulen en bestaat uit een kruisvormig dek gedragen door robuuste stammen van populieren die stonden langs de A2 bij Boxtel. Het dek is van het paviljoen is opgebouwd uit modulaire vloerdelen van kruislaaghout die na de DDW herbruikbaar zijn. Het kruislaaghout is in een Duitse fabriek gemaakt van Duits naaldhout, maar idealiter zou het van Nederlands hout gemaakt zijn. Door meer economische waarde te creëren voor hout in Nederland, kunnen er meer bossen worden aangeplant. De Nederlandse bouwopgave kan daarmee bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het landschap. Dat geldt ook voor het Brabantse populierenlandschap, waarvan de kolommen afkomstig zijn. In totaal is er 1000 m2 hout verwerkt in het paviljoen.

Biobasecamp als inspiratiebron

Het Biobasecamp zelf en de erin geëxposeerde projecten vormen een inspiratiebron voor architecten, ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit ‘beton van de toekomst’ biedt.
Ook het naastgelegen Growing Pavilion biedt inspiratie voor bouwen in hout en andere biobased materialen.

Founding partners Biobasecamp: Studio Marco Vermeulen, Derix, Provincie Noord-Brabant, Floriade, Arup, Dutch Design Foundation.

Foto’s: Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
 1. R.Pepers

  Hoop dat de constructie blijft staan.
  Geweldig

  Reageer
 2. tom feleus-rotterdam

  k heb de uitzending van zondag vpro gezien en vond de uitzending zeer interessant. Ik ben momenteel bezig met ontwikkeling van hoogbouw /rotterdam, mijn plan kan goed aansluiten op de ontwikkeling van houtbouw,doordat mijn constructie niet gestapeld word, maar opgehangen aan een stijve kern, helaas beton en compleet wordt samengesteld op de beganegrond en dan hydraulisch omhoog (150m) gedrukt word. Ik heb uitgewerkte constructietekeningen gemaakt. Indien geinteresseerd gaarne contact op te nemen tel 0643242097

  Reageer
 3. Simon klingen

  Dag Marco
  Wat een sterk idee, en dito uitvoering! Geweldig. Ik weet hoe je hout in mooie, waardevolle bossen kunt laten groeien. Kijk op Twaalfboslessen.nl.
  Simon Klingen
  0621217305

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.