De 3 Hoven: nominatie architectuurprijs

De 3 Hoven: nominatie architectuurprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-04-2008

Het herstructureringsproject De 3 Hoven in Haarlem ontworpen door Marco Henssen Architecten in opdracht van Elan Wonen is genomineerd voor de Europese architectuurprijs Philippe Rotthier voor de reconstructie van de stad. De prijs is in het leven geroepen door architect Philippe Rotthier en wordt sinds 1982 om de drie jaar uitgereikt aan een project dat de Europese traditie in stadsontwerp voortzet. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan projecten die vanuit de Europese traditie in stadsontwerp en duurzaamheid, nieuwe functies in het woonprogramma heeft weten te integreren (mixed-use urban neighborhoods).

Architectuurprijs
Een internationale jury zal uit 50 genomineerden een project kiezen die aanspraak kan maken op de titel The Best Urban Neighborhood built in Europe in the last 25 years. De prijswinnaar wordt op 30 juni in Brussel bekend gemaakt.
Er vindt verder een internationale tentoonstelling plaats in Brussel in 2008 en in Bologna (Italië) tijdens de Europese Triennale V en verscheidene andere Europese steden in 2009. Tevens vindt er een publicatie plaats in The Atlas of the European Urban Neighborhood.

De 3 Hoven
Op de fundamenten van de naoorlogse woonbuurt, Schalkwijk in Haarlem-Zuid is (letterlijk), met een nieuw programma, nieuwe architectuur en een nieuwe stedenbouwkundige en landschappelijke structuur, één van de idealen uit de jaren zestig, gemeenschapszin, nieuw leven in geblazen.

In 2000 schreef woningstichting Elan Wonen een ontwerpprijsvraag voor het revitaliseren van Monacopad en omgeving. Monacopad en omgeving vormden een morfologische uitzondering in de wijk, het bestond uit twee hoven waaraan in twee verdiepingen kleine seniorenwoningen lagen, een kinderdagverblijf en een groene leerwerkplaats.

Om de buurt te revitaliseren zette Marco Henssen Architecten niet het gebruikelijke middel in, slopen en het volbouwen van het groen, maar koos ervoor om de twee bestaande hoven te behouden en op de locatie van de groene leerwerkplaats een derde hof toe te voegen.

Duurzaamheid
Het programma bestaat uit 40 seniorenappartementen en 12 maisonnettes (huur); 36 eengezinswoningen (koop); 8 appartementen begeleidwonen; kinderdagverblijf (400 vierkante meter); dagopvang voor verstandelijk gehandicapten (800 vierkante meter); en de inrichting van 3 hoven en aanliggende openbare ruimte.

Het plan is zo opgezet dat de bewoners zowel over individuele als over collectieve buitenruimten beschikken. Op veel niveaus en in verschillende betekenissen wordt er in de 3 Hoven gewerkt met duurzaamheid waardoor met het project een integrale visie wordt gegeven op duurzaam bouwen. Duurzaamheid met betrekking tot middelen door bijvoorbeeld hergebruik; een deel van de bestaande woningen is getransformeerd tot nieuwe woningen.

Duurzaamheid op sociaal niveau door bijvoorbeeld fasering van de bouw, hierdoor konden het kinderdagverblijf en de meeste senioren vanuit hun bestaande behuizing direct naar de nieuwbouw verhuizen, waardoor de sociale structuur zoveel mogelijk behouden bleef.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.