De Ananas is geopend

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

De Ananas is geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-07-2022

Van Egmond architecten ontwikkelde in samenwerking met SWINN de Ananas in Leiden. Het gaat hier om een nieuwbouwontwikkeling van ongeveer 400 appartementen plus commerciële plint aan de rand van de Leidse binnenstad. Het gebouw is onderdeel van een grootschalige transformatie van de Lammenschans-driehoek van industrie naar woongebied.

Het stadsblok verrees op een voormalig fruit-veiling terrein en heeft de vorm van een carré met accent torens op strategische posities. Onder de centrale gemeenschappelijke binnentuin in het hart van de carré is in twee lagen overdekt te parkeren. De constructie van de parkeergarage bestaat uit een prefab betonnen kolommen- en balkenstructuur en kanaalplaten met een overspanning van 16 meter. Zo ontstaat een uiterst gebruikersvriendelijke parkeergarage zonder hinderlijke kolommen. De plint biedt, naast woningen, ruimte aan werkunits en horecagelegenheden.

Het bakstenen stadsblok is opgedeeld in aaneengeregen gebouwdelen met wisselende hoogten in drie typen gevelontwerp: verticaal, horizontaal en neutraal georiënteerd. De drie typen wisselen elkaar af in verschillende regelmaat en kleurtinten. De complexe mix van functies, geluidsbelasting op het gebouw van het wegverkeer en het spoor, samen met de aansluiting van het omliggende stedelijk weefsel, maakt het tot een uitdagende en veelzijdige opgave.

Eerste fase opgeleverd

De helft van de 140 appartementen van de eerste fase is nu opgeleverd. Verder is het hoogste punt bereikt van de hoogste toren van ca. 60 meter hoog met 70 appartementen. Deze tweede fase zal begin 2023 worden opgeleverd. De derde fase met 138 appartementen is inmiddels gestart waarmee het totale project in de zomer van 2023 gereed moet zijn.

Elke dag een tunnel

Het gehele project is vanaf de 2e verdieping gebouwd met een tunnelbouwsysteem waarbij de aannemer elke dag één tunnel stort. Vervolgens plaatsen de medewerkers direct hier achteraan het HSB binnenspouwblad zodat het gebouw ook aan de binnenzijde is af te werken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.