De Dobbelman wint Gouden Piramide 2009

De Dobbelman wint Gouden Piramide 2009

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2009

Nieuwbouwproject De Dobbelman in Nijmegen heeft afgelopen zaterdag de Gouden Piramide gekregen; de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De prijs werd in het Nederlands Architectuurinstituut door minister Gerda Verburg uitgereikt.

De Dobbelman is ontwikkeld op het fabrieksterrein van voormalig zeepfabriek Dobbelman. De nieuwe bebouwing van het terrein bestaat uit woningen, zorgvoorzieningen en enkele bedrijfsruimten. De bijzondere architectuur van het project is geïnspireerd op de oorspronkelijke vormgeving van de zeepfabriek.

Juryrapport
Volgens het juryrapport ‘een werkelijk prachtig project, dat door de maatvoering, de vormgeving en de gebruikte materialen nog steeds de sfeer ademt van het industriële verleden van het gebied’.

De jury prees ook de jarenlange samenwerking tussen bewoners, projectontwikkelaar De Key/Principaal, gemeente Nijmegen en Talis Woondiensten. De herontwikkeling van het Dobbelmanterrein is eerder dit jaar bekroond met de Architectuurprijs Nijmegen.

Masterplan
Het masterplan van De Dobbelman is ontwikkeld door Marlies Rohmer en bestaat naast twee appartementencomplexen van haar bureau uit verschillende laagbouwwoningen van de hand van Herman Zeinstra van DOK Architecten. Deze woningen zijn voorzien van slanke Methermo ramen en deuren die zorgen voor optimale lichtinval en transparantie.

Rijksprijs
De Gouden Piramide is de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De prijs bestaat onder andere uit een trofee en een bedrag van 50.000 euro. De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van VROM/WWI, LNV, OCW en VenW.

Video
Bekijk hier twee video’s van Marlies Rohmer over het project

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.