De Droogbak is nu werkruimte

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

De Droogbak is nu werkruimte

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2022

Het 19e-eeuwse kantoorgebouw ‘de Droogbak’ is in de afgelopen vijf jaar getransformeerd naar werkruimte van de 21e eeuw. Door nauwe samenwerking zijn partijen er in geslaagd om een toekomstbestendig monument te creëren, dat medewerkers optimaal faciliteert in sociale ontmoetingen en een nieuwe manier van werken. KCAP was, in opdracht van Allianz Real Estate, samen met bouwtechnisch adviseur ABT verantwoordelijk voor de ruimtelijke transformatie van het rijksmonument.

De Droogbak is in 1884 in neorenaissancestijl ontworpen als hoofdkantoor voor de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij. In de loop van de tijd hebben heeft het gebouw een diversiteit aan gebruikers gekend.

De laatste uitgebreide renovatie was twintig jaar geleden waarmee de tijd aanbrak voor een volgende upgrade. Inzet van deze transformatie was om het gebouw op een respectvolle manier aan te passen aan de eisen van de hedendaagse werkomgeving. Hierbij valt te denken aan fysieke wijzigingen met het aanbrengen van technieken in het kader van klimaatbeheersing, akoestiek en (brand)veiligheid te moderniseren. Maar ook aan wijzigingen die een nieuwe manier van werken mogelijk maakt en waarin sociale interactie een centrale rol speelt.

Transformatie

De transformatie wordt gekenmerkt door delicate maar belangrijke ingrepen. Originele elementen zijn zoveel mogelijk behouden en zichtbaar gemaakt, terwijl gelijktijdig de ruimtelijke en visuele verbindingen in het gebouw zijn verbeterd en uitgebreid.

Tijdens de eerdere restauratie is de centrale binnenhof voorzien van een overkapping en omgevormd tot bibliotheek. Deze ruimte is door KCAP ‘gereactiveerd’: het lichte, glazen atrium heeft een nieuw leven gekregen als dynamische, levendige plek voor ontmoeting, interactie en uitwisseling.

Extra trappen bieden toegang tot de hoger gelegen verdiepingen en het restaurant in het souterrain, terwijl erkers en balkons de visuele relaties tussen de verdiepingen onderling en die met het atrium versterken. Daarmee is het een plek geworden om te zien en gezien te worden.

”Het atrium is het hart van de Droogbak en vormt letterlijk en figuurlijk het ‘startpunt’ van het transformatieconcept. Het biedt een nieuwe dynamiek en een nieuwe manier van werken, met respect voor de historische architectuur,” aldus Irma van Oort, partner bij KCAP. “Een perfecte samensmelting van verleden en heden.”

Interieur

Het interieurontwerp is van de hand van Fokkema & Partners. Zij creëerden ruimtelijkheid, openheid en intimiteit en bieden hiermee een eigenzinnige interpretatie van het historische gebouw. Zo refereert de vormgeving van de architectonische elementen in het atrium losjes aan de neorenaissance binnengevel. De stijlkamers, met hun oorspronkelijke details, worden door uitgesproken kleurvlakken getransformeerd tot een moderne werkomgeving, terwijl vlakken in een historische okertint de nieuwe doorgangen in de rijk geornamenteerde gangen markeren.

De bovenste verdieping, met haar originele houten dakspanten, is zoveel mogelijk vrijgehouden van scheidingswanden en ingericht in verschillende ‘home zones’. Door deze ruimte te openen wordt de kwaliteit van het monument verder zichtbaar en ontstaat er een weids uitzicht over de stad. “Door het nieuwe interieur biedt de Droogbak een verrassend hedendaagse gebruikerservaring; een ervaring die zijn oorsprong vindt in de statige architectuur en een nieuw perspectief hierop biedt. Zorgvuldig en doordacht is met minimale impact op het monumentale interieur, toch een maximaal effect bereikt,” zegt Laura Atsma, partner bij Fokkema & Partners.

​Fotografie: © Bram Vreugdenhil
​Tekeningen: © KCAP + Fokkema & Partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.