De Eerste Linie wint Bouwfonds Ontwerpprijsvraag

De Eerste Linie wint Bouwfonds Ontwerpprijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-02-2009

Ontwerpersgroep De Eerste Linie heeft de vijfde Bouwfonds Ontwerpprijsvraag 2008/2009 gewonnen. Het thema van de prijsvraag, Good Red Super Green, is gericht op de inrichting van het Groene Hart. In totaal deden er 53 teams mee aan deze prijsvraag die aan de slag gingen aan de hand van een voorbeeldlocatie aan de rand van Montfoort.

Het ontwerp, van Katherine Engelen, Claire Laeremans en Ellen Steenwegen en met Hendrik Dekker als meester, liet in de tweede wedstrijdronde de ontwerpen De Fluïde Stad en Welkom in Wisp achter zich.

Het doel van de prijsvraag is de verschillende gebruiksfuncties van het Groene Hart te verenigen, zodat groen en rood elkaar versterken. De makers van De Eerste Linie leggen om de bebouwing van Montfoort een rand. Alleen binnen die rand mag er nog gebouwd worden: de zgn. ‘inbreiding’.

Statement
Hiermee geven de ontwerpers volgens de jury een duidelijk statement af: voorheen werd de stad bedreigd vanaf het buitengebied, maar nu wordt het buitengebied, in dit geval het Groene Hart, bedreigd vanuit de stad en stelt het (letterlijk) een grens.

De rand om Montfoort wordt overigens wel een erg interessante rand, volgens de jury, bestaande uit boomgaarden, rietkragen en water, met daarachter een neo-agrarisch landschap. En binnen die rand wonen de mensen er in ‘woongaarden’.

Krachtig idee
De combinatie van een compact stedelijk gebied en een groene landelijke ruimte, en dan vooral de overgangen tussen deze elementen, vond de jury erg interessant. Het collectieve bezit van de ruimte, zoals dit team het heeft bedacht, geeft de bewoners een actieve rol in het beheer van de omgeving.

De relatief kleine schaal waarop dit wordt voorgesteld, vergroot de haalbaarheid van het idee. Alles bij elkaar een krachtig idee, dat met smaak, gevoel en realiteitszin is uitgewerkt, aldus de jury.

Bron: Bouwfonds

Zie ook:
Prijsuitreiking Good Red Super Green
Nominaties Ontwerpprijsvraag bekend
Bewoners Groene Hart willen uitbreiden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.