De Hallen wint Europa Nostra Prijs

De Hallen wint Europa Nostra Prijs

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 15-04-2015

De Hallen in Amsterdam hebben in de categorie conservatie de Europa Nostra Prijs gewonnen, de prijs voor cultureel erfgoed in Europa. De jury van de Europa Nostra Prijs is lovend over de zorgvuldige en nuchtere renovatie van het gebouwencomplex en zijn bescheiden interieur. De Stichting Tramremise Ontwikkeling Maatschappij heeft, samen met architect André van Stigt, deze Tramremise gered van de sloop en het een nieuw leven gegeven.

 

Rijksmonument

Dit ongebruikelijke gebouw had zijn simpele oorsprong als een groot tram depot, en werd gebouwd tussen 1900 en 1928 voor het stallen en onderhoud van Amsterdams eerste elektrische trams. De Hallen is een Rijksmonument en was in het verleden een gesloten enclave in de uitbreiding van Amsterdam aan het eind van de 19eeeuw.

Het karakter van de Hallen bepaalden dat zij gerestaureerd zouden moeten worden. Er zijn nu voor deze opvallend lange gebouwen gebruikers gevonden: een bibliotheek, een hotel, een bioscoop, een restaurant, een foodhall, TV studio’s, opleidingscentra, een locatie voor kleinschalige lokale markten, en kleine bedrijfseenheden.Zonder de vasthoudendheid van buurtgenoten, krakers en toegewijde vakmensen zou dit complex verloren zijn geraakt.

Europa Nostra Prijs

De EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen werd in 2002 ingesteld door de Europese Commissie en Europa Nostra. De Prijs eert en bevordert de beste praktijken op het gebied van erfgoed instandhouding, management, onderzoek, onderwijs en communicatie. In de afgelopen 13 jaar hebben 415 buitengewone erfgoed prestaties op deze manier erkenning gekregen.

De in totaal 28 winnaars – er waren 263 aanvragen ingediend – krijgen hun prijs op 11 juni uitgereikt in Oslo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.