De hittebestendige stad

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

De hittebestendige stad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2023

Op woensdag 28 juni gaat Pakhuis de Zwijger – platform voor creatie en sociale innovatie – in gesprek met verschillende specialisten over hittestress in steden. Dit gebeurt in het programma ‘Hoog tijd voor een Hittebestendige Stad’ dat om 20.00 uur start in de IJzaal.

Door klimaatverandering krijgen wij in Nederland steeds vaker te maken met hittegolven en leven in de stad wordt daardoor steeds benauwder. De Nederlandse steden zijn namelijk niet gebouwd op de steeds warmere zomers. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van mens en stad.

Over het programma

Hittestress tegengaan wordt vaak gekoppeld aan meer groen en minder grijs op straat, maar ook binnen woningen wordt het steeds heter. Hittestress in de stad wordt bovendien versterkt door het stedelijk hitte-eiland effect: gedurende de dag houden alle gebouwen en bestrating de hitte in de stad vast, waardoor in de avond de stad ook minder snel afkoelt vergeleken met rurale gebieden.

Wat zijn manieren om dit effect tegen te gaan? Ligt de oplossing mogelijk in het gebruik van meer bio-based materialen, of biedt passief bouwen met een negatieve energie impact juist de oplossing? Hoe veranderen de plannen voor de stad als je het door de lens van schaduwplannen bekijkt? Bovendien ligt er een grote opgave voor bestaande bouw: hoe kunnen deze aangepast worden om meer verkoeling te bieden in de hete stad?

1 op de 5 huishoudens heeft tegenwoordig een airco in huis: maar tegelijkertijd betekent dit ook een hoger energieverbruik en komt er hete lucht vrij dat weer terug de straat op wordt geblazen. Het wordt dus tijd om te zoeken naar manieren om de hittestress werkelijk tegen te gaan, in plaats van dweilen met de kraan open. Tijdens dit programma zal Pakhuis de Zwijger deze onderwerpen bespreken met ingenieurs, ontwikkelaars, architecten, beleidsmakers en andere experts op het gebied van hittestress.

De avond wordt afgetrapt door spoken word artiest Luan Buleshkaj. Vervolgens wordt dieper ingegaan op het onderwerp hittestress. Wat is het eigenlijk en waarom wordt het een steeds groter zorg voor jou en mij? Daarna bespreken we innovatieve en praktische oplossingen om met hittestress in de stad om te gaan. Tenslotte werpen we ook een blik naar de toekomst: wat en wie is er nodig om een hittebestendige stad te creëren en hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we ervoor dat hittebestendig bouwen de norm wordt, voor een aangenamere stad in de zomer?

Sprekers

Praktisch

Locatie: Pakhuis de Zwijger
Datum: 28 juni
Tijdstip: van 20:00 tot 21:30 in de IJzaal
Meer info

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.