De Hoge Raad en 20*3 winnen Daylight Award 2016

Nieuws

De Hoge Raad en 20*3 winnen Daylight Award 2016

Door: Petra Starink | 10-10-2016

De Hoge Raad in den Haag van Kaan Architecten en 20 x 3, een gerenoveerde woning van Tim de Graag in Zierikzee hebben de Daylight Award 2016 gewonnen. De prijs werd voor de vijfde keer uitgereikt.

Hoge Raad van Kaan Architecten

De Hoge Raad in Den Haag van Kaan Architecten is een project met een rijk scala aan daglichtaspecten en slimme strategieën voor het kunstlicht. Daglicht en uitzicht spelen op alle verdiepingen een belangrijke rol. Op de begane grond verzorgt de volledig glazen straatgevel zowel het contact met de platanen op het Korte Voorhout als een open inkijk in het ontvangstgedeelte van het gebouw.

Licht en ruim

De kantoren zijn licht en ruim en de slimme gevels bieden een persoonlijk regelbaar klimaat door de ingebouwde ventilatiemogelijkheden via de metalen stijlen, door de tussenliggende lichtwering- en zonweringscreens en met de regelbare ledverlichting. Afzuiging is opgelost via een speciaal ontworpen ‘doolhof’ rondom de kozijnen van de toegangsdeuren.

De drie opvolgende atriums vormen telkens een centrum binnen het opgetilde kantoorgedeelte in het gebouw. Te beginnen met de rechthoekige wit-grijze natuurstenen patio van de raadsleden en vervolgens het warme wit-beige marmer met ronde hoeken in de centrale ruimte van het parket. Met als apotheose het stralend witte marmer in de hoge ontvangstruimte van de President en de Procureur-generaal.

Gerenoveerde woning 20*3

De gerenoveerde woning 20*3 in Zierikzee van de jonge architect Tim de Graag sleept de Daylight Award 2016 in de wacht in de categorie onder de 1.000 m. De Graag heeft op zorgvuldige wijze de bestaande doorsnede zeer deskundig naar zijn hand gezet. Met een prachtig en subtiel doorzicht door de gehele lengte van het huis als resultaat.

Licht en schaduw

Met slimme trapverbindingen naar de verschillende niveaus en met een centraal bovenlicht dat niet alleen zijn gedachte nuttige rol vervult, maar mede door de precies gekozen plaats, maten en verhoudingen ook architectonisch gezien bijzonder subtiele verschillen in licht en schaduw realiseert in het hart van de woning.

Jury

De jury bestond uit:  Alexander Rosemann, Jeroen van Schooten, Paul van Bergen, Peter Lindeman, Kees van der Hoeven, Sander Mirck.

Meer info via www.livingdaylights.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.