De hut van Mondriaan

Boeken, Exposities, Nieuws

De hut van Mondriaan

Door: Petra Starink | 13-10-2015

Drie historische atelierwoningen in Blaricum worden na een renovatie van meer dan een jaar opgeleverd. In een van de ateliers werkte Piet Mondriaan tijdens de periode van 1914-1919. Initiatiefnemer van het renovatieproject de Dooyewaard Stichting viert de afronding met een tentoonstelling en een boek ‘De Hut van Mondriaan’. Vanaf half oktober tot half november zijn de atelierwoningen voor het publiek toegankelijk.

De Dooyewaard Stichting creëert werk- en ontmoetingsplekken voor kunstenaars. Aan de Eemnesserweg in Blaricum hebben zij een perceel verworven met daarop drie historische atelierwoningen. Aan het begin van de twintigste eeuw werden deze ateliers gebruikt door bekende kunstenaars als Piet Mondriaan en Ferdinand Hart Nibbrig. In het nu gerenoveerde Huisje de Vries werkte Mondriaan aan zijn bloeiende appelbomen.

Historische ateliers

Architectenbureau Prent heeft voor dit project de restauratie van de ateliers en de uitwerking en begeleiding van de nieuwbouw (kelders) verzorgd. De oorspronkelijke plannen waren van de hand van architect Ongering uit Blaricum.

De drie houten hutten (ateliers) zijn alle oorspronkelijk afkomstig van elders en hier door kunstenaar Theo Lohmann geplaatst. Bij de renovatie zijn de ateliers weer in authentieke staat teruggebracht en verplaatst richting de Eemnesserweg. Ze zijn voorzien van een onderkeldering, t.b.v. vergroting en verbetering van het woon- en werkcomfort. De ateliers zijn in hun geheel over rollerbanen verplaatst naar hun nieuwe positie op de nieuwe kelders. De ateliers voldoen momenteel weer aan de eisen van deze tijd en zullen opnieuw in gebruik worden genomen door jonge, talentvolle kunstenaars die hier met een stipendium mogen wonen en werken.

De ateliers dragen de namen La Petite Espinette, Mondriaan en Hart Nibbrig, ook wel bekend als het Theo Lohmann-atelier. Het Mondriaan-atelier draagt niet zomaar de naam van deze beroemde kunstenaar. In de zomer van 1917 heeft hij in dit atelier, toen nog het ‘Huisje de Vries’ genaamd, gewerkt. Een van zijn zelfportretten is in dit atelier gemaakt; de wandbespanning op de achtergrond van dit zelfportret is bij de restauratie teruggebracht.

Mondriaan Prijs  

Van 16 oktober tot en met 16 november wordt een selectie van kunstenaars gepresenteerd in een van de atelierwoningen die in de afgelopen jaren het Dooyewaard Stipendium hebben gewonnen. Ter gelegenheid van de renovatie zal de Dooyewaard Stichting de Mondriaan Prijs instellen. De kunstschilder die deze prijs wint, mag gedurende een bepaalde periode, zonder huur te betalen, wonen en werken in ‘de Hut van Mondriaan’.

Boek

Ter gelegenheid van de renovatie is bij de ateliers naast de tentoonstelling ‘De Hut van Mondriaan’ ook een publicatie uitgebracht, die dieper in gaat op het verblijf van Mondriaan in Het Gooi. De publicatie met tekst van Martijn Le Coultre, uitgegeven door VK Projects, is voor € 19,95 te koop bij de tentoonstelling of via www.mondriaanprijs.nl.

Tentoonstelling 16 okt t/m 16 november 2015 dagelijks van 11-17 uur
Adres: Eemnesserweg 30B Blaricum

Beeld: De Dooyewaard Stichting en  architect Edzard Prent

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.