De ideale gracht

De ideale gracht

Nieuws
Door: Petra Starink | 11-02-2013

Museum Van Loon toont tot 9 juni 2013 de eerste overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de zeventiende-eeuwse architect Adriaan Dortsman (1635-1682).

Dortsman was een telg uit een geslacht van Vlissingse timmerlieden en begon in 1658 aan de Leidse hogeschool wiskunde te studeren. In 1669 schreef hij zich nogmaals in aan de hogeschool. Als architect was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van talloze bouwwerken in Amsterdam, waaronder de beroemde ronde Lutherse Kerk aan het Singel, het Walenweeshuis op de Prinsengracht, Oosterkerk en Keizersgracht 672-674 (het huidige Museum van Loon). Ook was hij betrokken bij het (ver)bouwen van buitenplaatsen als kasteel Nijnerode.

Dortsman’s gebouwen met hun prachtige sobere stijl zijn kenmerkend voor het Hollands Classicisme. De tentoonstelling toont ontwerpen en opdrachtgevers aan de hand van schilderijen (o.a. door Gerrit Berckheyde), tekeningen, foto’s en plattegronden. Na bijna 400 jaar komt het oeuvre van Adriaan Dortsman zo weer tot leven.

Naast de tentoonstelling in het eveneens door Dortsman ontworpen koetshuis kan de bezoeker de stijl en de sporen van Dortsman verder verkennen in het museum.
In samenwerking met Het Grachtenhuis is een grachtenwandeling langs de ontwerpen van Adriaan Dortsman en collega bouwmeester Vingboons.   De tentoonstelling wordt georganiseerd ter viering van 400 jaar Grachten en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stad Amsterdam.

Tentoonstelling loopt tot en met  8 juni in Museum van Loon, Keizersgracht 672,
1017 ET Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.