De Koepel wint Lieven de Key Penning 2022

Actualiteiten, Nieuws

De Koepel wint Lieven de Key Penning 2022

Door: Marjolein de Wit - Blok | 24-11-2022

Op 22 november vond de feestelijke uitreiking plaats van de Lieven de Key Penning 2022. Thema van deze editie is monumentenzorg & erfgoed. Winnaar werd ‘De Koepel’. Een transformatieproject van de Haarlemse Koepelgevangenis door architect André van Stigt. Hij won tevens de Spraakmakend Haarlem Publieksprijs.

Belangrijk in de visie op de restauratie was om de Koepel terug te geven aan de Stad met respectvolle, terughoudende en functionalistische ingrepen. Met als duidelijk accent dat de leeftijd en geschiedenis van ‘de oude dame’ niet alleen zichtbaar mogen, maar moeten blijven. Inclusief haar littekens uit het verleden.

De inbouw is naast de financiële drager ook vanuit beleving noodzaak: qua akoestiek, klimaat en gebruik. Met de op de 3e verdieping een unieke belevingswereld en in de kelder een bioscoop die tevens als conferentiezaal dient voor de universiteit en kantoren. Een mix van functies en inbouw die elkaar versterken en aanvullen.

De isolatie aan de buitenschil zorgt voor zowel de thermische als akoestische isolatie en geeft in combinatie met een gasloze installatie met WKO en hoogwaardig isolatieglas een energielabel A+++.

Spraakmakend Haarlem

Spraakmakend Haarlem is een nieuw online platform over de ruimtelijke ontwikkeling van Haarlem. Het is een plek waar de actualiteit van stedenbouw, architectuur en openbare ruimte in Haarlem wordt besproken, bijeenkomsten worden aangekondigd en kennis wordt gedeeld.

Initiatiefnemers Willem Hein Schenk (Stadsarchitect) en Gabriël Verheggen (ABC) vormen de redactie. Met dank aan de gemeente Haarlem voor het mogelijk maken van dit initiatief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.