De Maastoren: energiezuinige skyscraper

De Maastoren: energiezuinige skyscraper

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-06-2010

De Maastoren, op de Kop van Zuid Rotterdam, is onlangs officieel geopend. Het hoogste kantoorgebouw van de Benelux zet de naam van Rotterdam als hoogbouw en architectuurstad kracht bij. Het markeert de stevige positie van advocaten- en notariskantoor AKD, dat er in maart 2010 zijn intrek heeft genomen.

Dam & Partners Architecten hebben de Maastoren ontworpen, samen met het Franse architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette. Het ontwerp kenmerkt zich door twee hoge schijven van 100 en 165 meter. Eén daarvan staat langs de Laan op Zuid en de andere loodrecht op de Wilhelminapier. De locatie is bijzonder, doordat de skyscraper met twee zijden in de Maas staat.

Skylobby
De skyscraper telt 44 verdiepingen met in totaal 38.000m2 aan verhuurbaar kantooroppervlak en 635 parkeerplaatsen. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich alle grote en gemeenschappelijke ruimtes. Op de bovenste laag zit een grote ‘skylobby’, die als boardroom gebruikt zal worden. De glazen gevel van de ‘skylobby’ loopt door boven het dak van het gebouw, waardoor de toren lijkt te versmelten met de lucht.

CO2-reductie
De Maastoren is bijzonder duurzaam. Het gebouw staat aan twee zijden in de Maas. Een potentiële energiebron ligt dus letterlijk naast de deur. De warmtekoude-opslag in de bodem gecombineerd met Maaswaterkoeling levert een CO2-reductie van 50% op ten opzichte van een conventioneel gebouw. Daarnaast is de Maastoren voorzien van lichtsensoren in alle ruimten en daglichtafhankelijke verlichting.

In het blad ArchitectuurNL #04/2010 staat een uitgebreid artikel over de Maastoren.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.