De Pioniers door Studio Komma

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

De Pioniers door Studio Komma

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-03-2023

Onder de naam ‘De Pioniers’ ontwierp Studio Komma een plan voor een dorpse inbreidingslocatie in Espel; een klein maar karakteristiek dorp in de Noordoostpolder. Het plan omvat een appartementengebouw met daarnaast een aantal patiowoningen. Het project is gelegen op een voormalige schoollocatie aan de rand van het dorp, een ruime landschapskamer met een weelderige groene zoom.

Espel is een dorp in de Noordoostpolder uit de wederopbouwperiode naar het stedenbouwkundig plan van Duintjer. Dominant zijn de schegvormige brinken en de traditionele architectuur met de kenmerken van de Delftse School.

Plan

Het team heeft voor de uitbreidingslocatie een ontwerpvisie opgesteld die is gebaseerd op de pioniersmentaliteit die zo kenmerkend is voor de polder. De lokale kernwaardes lef, creativiteit, verantwoordelijkheid en gezamenlijkheid krijgen een concrete vertaling in de diverse schaalniveaus van het ontwerp en verschaffen de gebouwen hun identiteit.

Verder is de rode baksteen en het hout in het gehele ensemble toegepast, waarmee een rustig beeld ontstaat met subtiele contrasten en eenduidigheid in kleur en uitstraling. De houtskeletbouw is afkomstig van en eigen bouwfabriek die lokaal kan produceren en circulaire detaillering eenvoudig kan meenemen. In het kader van duurzaamheid maken groenelementen zoals plantenbakken onderdeel uit van de architectuur.

Patiowoningen

Net zoals het polderlandschap vrijheid biedt en kneedbaar is, zijn de patiowoningen beschouwd als een canvas dat naar wens is in te vullen. De basis bestaat uit een zeer betaalbare maar levensloopbestendige patiowoning die voldoet aan het Zorg+ pakket. Vervolgens zijn er – nog binnen de NHG-grens- diverse opties om meer woonoppervlak toe te voegen en andere doelgroepen te bedienen.  Deze strategie is gekozen om juist in de dorpse context een breed aanbod te kunnen bieden en toch een financiële laagdrempeligheid te behouden.

Appartementengebouw

Het appartementengebouw bestaat uit een compact 3-laags volume dat aansluit op het schaalniveau van de omliggende woonwijk. Ook hier is voorzien in uiteenlopende woningtypes, die optimaal gebruik maken van de bezonning en hun positie in de landschapskamer. De brink met groen en vides organiseert hier de ontsluiting, en is net zoals in het dorp de plek voor ontmoeting en het openen naar de groene omgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.