De schoonheid van de bouw

De schoonheid van de bouw

Nieuws
Door: Petra Starink | 30-05-2012

‘Beauty in things exists merely in the mind which contemplates them’ aldus  de Schotse filosoof David Hume. De Jonge Geesten, een groep getalenteerde jonge mensen uit de bouwbranche vertaalt deze wijze woorden naar de bouw en organiseert op 15 juni het evenement ‘De schoonheid van de Bouw’ Daartoe benaderden zij onder meer zo’n  25 mensen met de vraag naar hun visie op schoonheid. En kregen bijzonder mooie en waardevolle reacties. De ondervraagden vormen een groep vooraanstaande denkers, uit de bouwbranche, maar ook uit de wereld van de filosofie, journalistiek en de kunsten.

Bij de vraag ‘Wat betekent Schoonheid in de Bouw voor jou?’ rezen meerduidige antwoorden op. Schoonheid is voor velerlei uitleg vatbaar en wordt omschreven vanuit een autonome beleving, en levert een mix aan positieve associaties op. Alsof een ventiel losschoot, begonnen de door de Jonge Geesten ondervraagden enthousiast te vertellen over wat zij schitterend, prachtig, indrukwekkend, ontroerend of pure schoonheid van de bouw vinden. In maximaal drie minuten worden de slingers opgehangen die de afgelopen tijd onder het stof van de economische misère lagen. Men vertelt over pure ambacht, het tot stand komen van gebouwen, het sentiment bij een indrukwekkende brug, de liefde voor het ontwerp, de kunstvorm van enginering en over de schoonheid van materialen. Deze met schoonheid gevulde verhalen zullen worden vertoond tijdens het publieke event van Jonge Geesten op 15 juni, en vooraf via sociale media verspreid.

Vanuit de beperking ontspruit  vaak de schoonheid. Wanneer we dat in ons achterhoofd houden en de crisis als de beperking zien, kunnen we de schoonheid opnieuw aanschouwen én vieren.

Op het programma staan:  Alan Lauris (componist/pianist/producer en planoloog), Bas Haring (volksfilosoof), Charlotte Spliethoff (geotechnisch adviseur bij Grontmij), Christiaan Zwanikken (kunstenaar), Dirk Verwoerd (architectuurfotograaf) Jetty en Maarten Min (Min2 Architecten), Jolanda Poots-Bijl (CFO van VolkerWessels), Jurjen van der Meer (Zwarte Hond Architecten), Katherine Kucherenko (Icons & Kittyhawk), Onno Dwars (VolkerWessels Vastgoed), Pepik Henneman (Meneer de Leeuw), Roel van der Vossen (vastgoedondernemer), Rudy Stroink (TCN) en Thomas Rau (Rau Architecten)

Jonge Geesten heeft als doel de verschillende generaties en culturen in de bouwsector met elkaar te verbinden door kennis, actualiteiten en trends uit te wisselen.

Vrijdag 15 juni organiseert Jonge Geesten het evenement ‘De Schoonheid van de Bouw’ in het nieuwe pand van VolkerWessels te Amersfoort. Voor meer informatie of deelname: www.jongegeesten.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.