De stad in beweging. Fotografie van Ossip van Duivenbode.

Architectuurfotografie, Nieuws

De stad in beweging. Fotografie van Ossip van Duivenbode.

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-05-2013

In ArchitectuurNL nummer 3 staat de rubriek ‘Door de lens’. Deze rubriek is een platform waar een architectuurfotograaf ruimte krijgt om zijn werk te presenteren. Deze maand is dat fotograaf Ossip van Duivenbode.

Hoe beweegt een exploderende stad als Istanbul zich? Wat wordt er met de lege plekken in steden zoals Rotterdam gedaan, waar de bevolkingsgroei op het ogenblik stagneert? Die tegenovergestelde ontwikkelingen fascineren mij, zegt Ossip van Duivenbode. Met mijn fotografie leg ik ze vast en wil ik mensen opnieuw naar architectuur en steden laten kijken. Door bijvoorbeeld met details het grootstedelijke effect te benadrukken.

Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Ik was een jaar of vier. De muur was nog niet gevallen en ik liep met mijn ouders door Berlijn. Dat één stad uit twee zulke verschillende steden bestond, met een totaal andere sfeer, dat vond ik opwindend. Mijn ouders zijn architect, ik ben tussen het beton opgegroeid. Ik heb altijd midden in de stad gewoond en ik heb architectuurgeschiedenis gestudeerd.

Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen? Architectuur verbindt, maar is ook onderdeel van het groter geheel. Steden geven energie, mensen komen er samen. Zij máken de stad.

Tekst: Dore van Duivenbode

Dit artikel is te lezen in ArchitectuurNL nummer 3 van 2013.

Neem nu een abonnement op ArchitectuurNL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.