De supermarkt als ontmoetingsplek

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

De supermarkt als ontmoetingsplek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2022

De SuperHub in Meerstad is ontworpen met het doel om het jonge Groningse stadsdeel te verbinden en winkelen weer tot een sociale activiteit te maken. In opdracht van projectontwikkelaar MWPO ontwikkelde De Zwarte Hond dan ook een adaptief centrumgebouw dat op 2 november in gebruik is genomen.

Meerstad is een jong stadsdeel in Groningen dat geliefd is vanwege de ruimte, het groen en het recreatiemeer Woldmeer. Rondom dit meer worden de komende decennia 5.000 nieuwe woningen gerealiseerd, zodat de wijk uitgroeit tot een echte stadswijk. Met het oog op deze groei, is het van belang dat de wijk nu al een uitnodigend centrum heeft met onder meer de SuperHub waar ontmoeten centraal staat.

Moderne Markthal

Het ontwerp is een circulaire uitvoering van klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie. De kruisvormige houten kolommen en balken in het dak zorgen voor een kathedraal-achtige uitstraling. De grote overspanning en een plafondhoogte van negen meter dragen bij aan een licht en ruimtelijk effect.

Beeldbepalend is de grote luifel van meer dan vijf meter die als zonwering functioneert en met zijn elegante zuilen en netvormige houten spanten uitreikt naar de groene omgeving. Daarnaast zorgen de kruisvormen voor stabiliteit waardoor er geen extra windverbanden nodig zijn. Het gebruik van hout zorgt tevens voor een positieve klimaatimpact.

Ecologisch en Duurzaam

De SuperHub is een symbiose van de markthal en een winkelcentrum. Je kunt er niet alleen boodschappen doen maar ook een café bezoeken. Daarnaast biedt SuperHub de mogelijkheid tot toekomstige aanpassingen of aanvullingen aan het programma. De structuur van het gebouw is zodanig ontworpen dat, zelfs als het ooit zijn functie zou verliezen, het in de toekomst een tweede leven kan krijgen. Over 20 jaar zou de SuperHub een buurthuis, een museum of woningen kunnen herbergen. Zo manifesteert SuperHub zich als een toekomstbestendig centrumgebouw dat meegroeit met de ontwikkelingen van Meerstad.

Op het dak zijn zonnepanelen en beplanting voor bijen en insecten aangebracht. De luchtbehandelingsinstallatie en de warmte-koude opslag in de bodem zorgen voor een optimaal, energiezuinig binnenklimaat. SuperHub is zo ontworpen dat het gebouw het schudden van Groningse aardbevingen kan opvangen. Daarnaast kan het gebouw flexibel invulling geven aan verschillende functies en activiteiten, zoals buurtbijeenkomsten.

Dit project is ontstaan in samenwerking met: MWPO, Brands Bouw B.V., Maripaan Groep, Jumbo Supermarkten, Bureau Meerstad, Pieters Bouwtechniek en DGMR.

Fotografie: Ronald Tilleman, Ronald Zijlstra, De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.