De Twee Snoeken realiseert gastvrij en duurzaam gemeentehuis Overbetuwe

Nieuws

De Twee Snoeken realiseert gastvrij en duurzaam gemeentehuis Overbetuwe

Door: Petra Starink | 20-07-2021

Architectenbureau De Twee Snoeken realiseerden voor de gemeente Overbetuwe een aantrekkelijk, gastvrij en duurzaam gemeentehuis. Een uitdaging, die vroeg om een totaalvisie, gefundeerd in een helder concept.

Inwonersplein met een verbindend atrium

Na een uitgebreide analyse van het bestaande gebouw is een nieuwbouw ontworpen die het nieuwe publieke entree gebied en het dynamische hart van het gemeentehuis vormt. Een ensemble dat de bestaande bouwdelen op een ruimtelijke manier met elkaar verbindt. Deze ruimtelijke verbinding ontstaat door het realiseren van een inwonersplein met een verbindend atrium tussen de verschillende bouwdelen. Door een nieuw daklicht valt zonlicht diep het gebouw binnen.

Lichte hal

Bezoekers betreden bij binnenkomst een ruimtelijke gelijkvloerse hal. De hal vormt een gemoedelijke ontmoetingsplek, vergelijkbaar met de sfeer van een marktplein; dynamisch, open, licht en levendig. Passend bij deze dynamiek is ook het publieksdomein niet star opgebouwd. Er is hier een diversiteit aan spreekplekken gecreëerd, variërend van een snelservice balie tot afgeschermde spreekruimtes voor privacygevoelig overleg.

Kleurgebruik ruimtes afgestemd op gebruiksfuncties

Het gemeentehuis is ontworpen volgens de principes van het Activiteit Gerelateerd Werken (AGW). Op het nieuwe vloerveld van de verdieping is er een werk-lunchcafé met aanlandplekken gerealiseerd. Deze staat in open verbinding met het atrium. Hoe verder van het atrium verwijderd, hoe rustiger de werkomgeving. De stilteruimtes zijn zoveel mogelijk in de periferie geplaatst. Het kleurgebruik in de verschillende ruimtes is afgestemd op de verschillende gebruiksfuncties. Waar dynamiek heerst is er voor meer felle kleuren gekozen, terwijl er in de luwtes rustige kleuren zijn toegepast. Om binnen en buiten met elkaar te verbinden is de materiaalkeuze geïnspireerd op de omgeving. De verschillende structuren van het landschap in de gemeente Overbetuwe vormden hierbij het uitgangspunt.

Geschiedenis van het bestaande gebouw

De Twee Snoeken vonden het belangrijk dat het ontwerp aansluit bij de architectuurhistorie van het bestaande gebouw. Op de locatie van het nieuwe gemeentehuis stond in het verleden een monumentaal postkantoor. Deze geschiedenis is terug te zien in de keuze voor een eigentijds baksteenvolume dat is geïnspireerd op de verfijnde detaillering, verhoudingen en raamopeningen van dit oude postkantoor. Ook de opbouw van de nieuwe gevel herinnert aan dit bijzondere monument. De nieuwe gevel heeft een fijnmazige geleding en een grote mate van transparantie. Doordat de pui op de raadzaal diagonaal wegloopt in het verlengde van het tussenlid maakt de entree een gastvrije ‘geste’ richting het dorpsplein.

Stapeling van colonnades

De raadzaal op de verdieping heeft een andere neggediepte ten opzichte van de begane grond. Dit zorgt voor een spel in plasticiteit en het gevoel dat de raad zichtbaar en bereikbaar is. Dankzij dit gevelontwerp ontstaat er vanuit verschillende perspectieven steeds een nieuw en boeiend zicht op het gebouw. De gevel kan worden gelezen als een stapeling van colonnades. Dit zorgt voor een klassiek-moderne, tijdloze uitstraling. De entree is bewust excentrisch in de nieuwe metselwerkgevel gepositioneerd. Hierdoor komt de entree midden in het totale ensemble te liggen en doet het recht aan zowel de monumentale bestuursvilla als de bestaande kantoorvolumes en de nieuwbouw.

Projectgegevens

Gemeentehuis Overbetuwe
Locatie: Dorpsstraat 67, Elst
Projectarchitect: Rutger Rouwendal, Joost Roefs (architect) en Ingrid Bekx (interieur)
Projectleider: Joost Berkers
Opdrachtgever: Gemeente Overbetuwe
Bruto vloeroppervlak: 2435 m2
Start bouw: Najaar 2018
Datum van oplevering: Juli 2020
Constructeur adviseur & installaties: IA groep
Bouwkundig aannemer: Kuijpers B.V.
Fotografie: De Twee Snoeken

Lees ook: Renovatie monumentaal kantoorpand door De Twee Snoeken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.