De waarde van groen en water bij woningbouw

De waarde van groen en water bij woningbouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2008

Gemeenten hebben een grote rol bij de ontwikkeling en het beheer van openbaar groen en water (parken, plantsoenen en open binnenwater) in een woonwijk. Er zijn kosten van aanleg en beheer, maar natuurrijke woonmilieus worden ook steeds populairder. Wellicht moet meer rekening worden gehouden met het waardeverhogend of prijsverhogend effect van groen en water op woningen. En of de kosten en opbrengsten van aanleg en exploitatie kunnen worden verrekend via woningbouw.

Gekeken is naar de de publiek- en privaatrechtelijke mogelijkheden voor verrekening van kosten. In een casus bij verschillende projectontwikkelaars en gemeenten is nagegaan hoe partijen omgaan met prijseffecten van groen en water en wat de consequenties daarvan zijn bij financiële doorrekening.

Uitkomst
De uitkomst levert een positief maar genuanceerd beeld op over de waarde van groen en water bij woningbouw; ca. 5% prijseffect binnen een straal van 500 meter van de woonomgeving. Bij gunstige positionering van groen en water zijn echter prijseffecten van 10 tot 30% mogelijk.

Gemeente
Als een gemeente naast de kosten van aanleg ook dit prijseffect wil verrekenen met de ontwikkelende partij(en) dan zal zij zich een sterke grondpositie in het betreffende gebied dienen te verwerven. Als een gemeente voor dergelijke verrekening (te zeer) afhankelijk is van derde partijen, dan biedt dat in Nederland weinig kansen, gezien het beschikbare publiekrechtelijke instrumentarium en de uiteenlopende belangen tussen partijen bij gebiedsontwikkeling. Ook ten aanzien van bewoners die in latere instantie prijseffecten kunnen incasseren, biedt het publiekrechtelijke instrumentarium (OZB) geen uitkomst.

Concurrentieslag
Gerealiseerd moet worden dat de positieve prijseffecten van groen en water bij de ontwikkeling van een nieuw woongebied in financieel opzicht concurreren met andere ‘opbrenstendragers’, zoals uitgifte voor woningbouw (en andere commerciële functies). Zeker in een krappe woning- of vastgoedmarkt, zal groen en water niet op de voorhand die concurrentieslag winnen. In die situaties zal het vraagstuk van verrekening van prijseffecten voor gemeenten en marktpartijen minder relevant zijn. Verrekening van prijseffecten zal financieel vooral relevant worden in een woningmarkt die gekenmerkt wordt door een (luxe) vraag naar natuurrijk wonen gepaard aan schaars aanbod ervan.

Bron: IKC RO

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.