‘De Warren’ eerste voltooide zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam

Actualiteiten, Nieuws

‘De Warren’ eerste voltooide zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2023

Eind april is Wooncoöperatie De Warren feestelijk geopend; de eerste voltooide zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam die na zes jaar coöperatief ontwikkelen leidde tot 36 betaalbare en zeer duurzame huurwoningen. Wethouder Woningbouw Reinier van Dantzig heeft samen met kinderen uit het complex ter ere van de opening een boom geplant.

De wethouder geeft aan heel trots te zijn op De Warren: “Het is enorm knap en erg bijzonder dat in tijden van stijgende bouwkosten het deze groep burgers toch gelukt is om deze duurzame woningen te bouwen”.

Voorzitter Chandar van der Zande van De Warren is zowel trots als heel opgelucht en blij met de nieuwe woningen die hij samen met zijn gemeenschap heeft ontwikkeld: “Ik ben zo trots op deze groep mensen! Het was 6 jaar hard werken maar dankzij heel veel doorzettingsvermogen hebben we het gered. De Warren is nu een klein en open dorpje in de stad. Een plek voor muzieklessen,  buurtfeesten,  filmavonden en het delen van kennis over het coöperatief ontwikkelen van projecten. Maar bovenal: een plek om heerlijk te wonen met onze gemeenschap!”

Architect

Architect Boris Zeisser van Natrufied Architecture geeft aan heel erg gelukkig te zijn met de duurzaamheidsprestaties die gerealiseerd zijn in, aan en op het pand: “We hebben zoveel mogelijk met hout gewerkt, een heel duurzaam materiaal. Zowel op de gevel met oude remmingswerken en meerpalen uit de haven, en een prachtige houten draagconstructie. Ook het feit dat het een energieleverend gebouw is met z’n eigen warmtevoorziening is uniek voor zulke betaalbare woningen”.

De Warren blijkt een inspiratie voor de woonsector en is samen met 9 andere gebouwen genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (AAP) van 2023. De prijs is voor ‘het beste gebouw van het jaar’. Op 10 mei is de uitslag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.