De Zwarte Hond ontwerpt AZC Ter Apel

Nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt AZC Ter Apel

Door: Petra Starink | 19-11-2014

Leefbaarheid, veiligheid en beheersbaarheid staan voorop in het ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond voor het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. Het onderdeel maakt uit van het door BAM gewonnen plan voor herontwikkeling en meerjarig behoud van het azc.

Het asielzoekerscentrum omvat 258 woningen en gaat ruimte bieden aan 2.000 asielzoekers. Kantoren, een gezondheidscentrum, een school en recreatiegebouwen behoren tot de opdracht. De woningen zijn geclusterd in acht buurten rondom binnenhoven die open zijn naar het middengebied. In het middengebied liggen de dienstgebouwen als paviljoens rondom de speelplaats, hierdoor kunnen kinderen veilig spelen.

Plasticiteit in de architectuur

Veel aandacht is besteed aan een vanzelfsprekende oriëntatie op het terrein. Door onderdelen van het azc specifiek herkenbaar te maken is het voor de asielzoekers eenvoudig om hun weg te vinden. Door gebruik van kleur, patroon, metselwerk en plasticiteit in de architectuur heeft ieder buurt een eigen atmosfeer.

Hoogwaardige isolatie

Door het toepassen van hoogwaardige isolatie, zonnepanelen op alle daken en een hoge mate van prefabriceren van bouwonderdelen is de EPC van de woningen O en hiermee energieneutraal. Het ontwerp heeft een energielabel van A++++. De verschillende componenten en leidingen van de installaties zijn aan te passen aan ontwikkelingen in de toekomst. De huidige kengetallen voor energie en energieprijzen kunnen in de toekomst zodanig wijzigen dat nieuwe installatiemethoden eerder rendabel zijn dan op dit moment wordt voorzien. In het ontwerp is hier al rekening mee gehouden.

Systeembouw

De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2015 en met het ontwerp, bouw en beheeropdracht is een bedrag gemoeid van circa 75 miljoen. Door toepassing van systeembouw en snelle bouwmethoden zal de gefaseerde bouw ongeveer 2 jaar duren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.