De Zwarte Hond ontwerpt houten SuperHub in Meerstad

Nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt houten SuperHub in Meerstad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2021

Architectenbureau De Zwarte Hond ontwerpt in Meerstad in Groningen de SuperHub. Het houten duurzame en flexibele gebouw voorziet in een supermarkt in combinatie met andere maatschappelijke functies. De houten constructie is uniek voor gebouwen met deze mix aan functies. De SuperHub zal na verwachting zomer 2022 worden opgeleverd.

Meerstad is het groenste stadsdeel van Groningen aan de oostkant van de stad en staat bekend om de ruimte, het groen en het nieuw aangelegde recreatiemeer Woldmeer. Er wonen meer dan 2.600 mensen. Met die groei van het inwonersaantal neemt ook de vraag naar voorzieningen toe. Om aan de behoefte van inwoners te kunnen voorzien, ontwierp De Zwarte Hond een voorzieningencluster dat meer doet dan voorzieningen bieden alleen. Het wordt een plek waar bewoners boodschappen doen en met plezier verblijven.

Alzijdig gebouw

Het alzijdige gebouw vormt aan de noordzijde samen met de school het centrale voorzieningenhart van Meerstad. Aan de zuidzijde sluit het gebouw aan op de centrale ontsluitingsweg die door Meerstad loopt en grenst het gebouw aan het nieuwe park langs het meer. Dat zorgt voor een weids uitzicht over het park en het meer. De ligging op een kruispunt van belangrijke ontsluitingsroutes en recreatieve routes maakt SuperHub van alle kanten goed bereikbaar, ook per fiets. Er is een café met een royaal terras, en er is een centrale ruimte aanwezig om pakketten op te halen.

Duurzame houten draagconstructie

Het gebouw is geheel van hout en heeft een overweldigende ruimtelijkheid. Het bestaat uit een diagonaal grid van kruisvormige gebogen spanten. De vorm van het spant gaat over van een kolom in een ligger met een elegante kroming. Het gebouw is transparant en alzijdig, met een duurzame, houten draagconstructie. De grote overspanningen en de hoge plafondhoogte van 9 meter zorgen voor een flexibele indeling. In de toekomst zullen er ook andere functies gehuisvest worden, zoals een buurtcentrum, of woningbouw. Het houten dak heeft een overstek van 5,4 meter. De luifel omarmt op een uitnodigende wijze de omgeving en vormt een zonwering voor het transparante gebouw. Het hele gebouw wordt geprefabriceerd waardoor een korte bouwtijd mogelijk is.

Energiezuinig binnenklimaat

Het dakt wordt optimaal benut door het plaatsen van zonnepanelen en dakbeplanting voor de bijen en insecten. Techniek in de vorm van luchtbehandelingsinstallatie en de warmte/koude opslag uit de bodem zorgen voor een optimaal, energiezuinig binnenklimaat en zijn geintegreerd binnen het gebouw. In het grid van het gebouw bevinden zich verschillende dakvensters die extra licht midden in het gebouw brengen. Opdrachtgever van de SuperHub is vastgoedontwikkelaar MWPO. De SuperHub wordt gebouwd door Brands Bouw.

Fotografie: De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.