Deel meevaller wordt besteed aan monumenten

Deel meevaller wordt besteed aan monumenten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-07-2008

Een deel van de meevaller van 150 miljoen euro wordt nog dit jaar besteed aan monumenten. Coalitiepartij CDA geeft haar derde deel aan het cultureel en industrieel erfgoed. Volgens het CDA kunnen veel monumenten met een eenmalige injectie nog voor de invoering van de nieuwe subsidieregeling een opknapbeurt krijgen.

“Verder verval kan zo worden voorkomen. Het betreft restauraties waar vrijwilligers vaak al jaren actief bij betrokken zijn. Bovendien betekent dit geld extra werk voor de vakmensen die gespecialiseerd zijn in restauraties. Deze impuls zal ook uitstralen naar de leefbaarheid van binnensteden”, aldus de partij in een persbericht.

Religieus
Het geld wordt nog dit jaar besteed aan 23 monumenten, waaronder de vestingwerken in Hellevoetsluis, de Hervormde Kerk in Groede, de Philips-gebouwen in Eindhoven, de kathedraal Sint Bavo in Haarlem, het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, de Nieuwe Toren in Kampen en de waterkrachtcentrale ECI in Roermond (foto). Meer dan de helft van de gehonoreerde bouwwerken betreft religieus erfgoed.

De volledige lijst is te lezen op de website van het CDA. Overigens komt de lijst volledig voor de verantwoordelijkheid van het CDA.

Scenario’s
Nu is het de taak van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten scenario’s te ontwikkelen voor een weloverwogen besteding van de gelden. Daarna is het aan minister Plasterk hierover een besluit te nemen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.