Definitie van dichtheid in de stedenbouw nodig

Definitie van dichtheid in de stedenbouw nodig

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-01-2008

Er moet snel een norm komen met definities van dichtheid in de stedenbouw. Dat is de conclusie van een bijeenkomst die NEN en de TU Delft organiseerden. Het onderwerp was ‘normering van oppervlakte en dichtheidsbepaling in de stedenbouw’.

Schaalniveau’s
In de stedenbouw is ‘dichtheid’ een belangrijk begrip. Maar er is ook veel verwarring over. Het wordt uitgedrukt in het aantal woningen per hectare, bruto-vloeroppervlakte per hectare en grondoppervlak per hectare. En er zijn verschillende schaalniveaus, met verschillende uitkomsten: bijvoorbeeld buurt, wijk en bebouwde kom.

Op 6 december 2007 hielden NEN en de TU Delft een orientërende bijeenkomst. De genodigden kwamen uit verschillende vakgebieden, maar herkenden allen de spraakverwarring.

De dichtheid is een parameter voor het kwalificeren van het subjectieve begrip kwaliteit. Bovendien wordt dichtheid gebruikt in contracten en voor het monitoren van nieuw beleid.

Som
Gebiedsafbakening, nodig om dichtheid te kunnen bepalen, moet volgens de aanwezigen ook in de norm komen. Dat zou op de volgende manier kunnen: district = som stedelijke weefsels+tarra (grote openbare ruimtes), stedelijk weefsel = som bouwblokken+tarra (netwerk), eiland (bouwblok)= som kavels+tarra (kleine pleintjes/groen binnen bouwblok) of kavel = som footprint gebouwen+tarra (tuinen).

Informatie en aanmelden
Bij voldoende belangstelling, start NEN binnenkort met het opstellen van een norm. Partijen die belang bij de norm hebben, kunnen zich bij NEN melden voor nadere informatie. Ook kunnen ze lid worden van de op te richten normcommissie, en mede bepalen hoe de definitie van dichtheid precies wordt.

Bron: Nieuwsbank

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.