Definitief ontwerp boulevard Scheveningen

Definitief ontwerp boulevard Scheveningen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-09-2008

Het ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft de opdracht verworven voor het definitieve ontwerp en het bestek van de nieuwe boulevard en zeewering in Scheveningen. De gemeente Den Haag vervult hierbij mede namens het Hoogheemraadschap van Delfland de rol van opdrachtgever.

De nieuwe boulevard is een ontwerp van de bekende Spaanse architect en stedenbouwkundige Manu-el de Solà-Morales. Bekende projecten van deze architect zijn het Rijnboogproject in Arnhem en het bekende winkelcentrum Ila Diagonal in Barcelona.

De Solà-Morales is de grondlegger van het strategisch stedelijk project. In verband met de zeespiegelstijging was bij het ontwerp veiligheid een van de belangrijkste uitgangspunten. Een extra dijk, die in de nieuwe boulevard wordt weggewerkt, moet het achterland voldoende bescherming bieden.

Wereldse badplaats
Naast veiligheid diende het ontwerp ook te voldoen aan de eisen die passen bij de sfeer van een wereldse badplaats. De Solà-Morales is hier goed in geslaagd en heeft voor het gebied tussen de Scheveningse Slag en het Noordelijke Havenhoofd een exclusief wandel- en verblijfsgebied ontworpen.

Witteveen+Bos wordt bij dit grootschalige project ingeschakeld voor de harde constructie van een dijk onder de boulevard. Het voorontwerp zal worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp en vervolgens vertaald in een RAW-bestek. Tot de overige werkzaamheden behoren onder andere het opstellen van een plan van aanpak voor geotechnisch en geohydrologisch onderzoek, een risicodossier, een veiligheids- en gezondheidsplan en de directieraming.

Kustvisie
De uitwerking van de inrichting van de boulevard zelf op en voor de dijk wordt verzorgd door het Ingenieursbureau Den Haag. De planning gaat ervan uit dat de nieuwe Scheveningse boulevard begin 2013 een feit is. De werkzaamheden worden in fases verricht, zodat Scheveningen goed bereikbaar blijft. Het plan maakt deel uit van het programma Kustvisie Zuid-Holland.

Foto: Gemeente Den Haag

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.