Definitief ontwerp nieuwbouw sportcentrum UvA

Definitief ontwerp nieuwbouw sportcentrum UvA

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-05-2008

Er is een definitief ontwerp voor de nieuwbouw van het Universitair Sportcentrum (USC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het Science Park, van Rudy Uytenhaak Architectenbureau.

Het nieuwe sportcentrum omvat onder andere twee grote sporthallen, een aantal sportzalen, squashbanen en fitnessvoorzieningen. De twee sporthallen zijn ook te gebruiken voor tentamens en evenementen. In het ontwerp is een half verdiepte fietsenstalling en een terras opgenomen. Vanuit het terras en het café is er een doorkijk naar de fitnessruimte aan de andere kant van het gebouw.

Duurzaam
Een belangrijk aspect van het nieuwe USC is energiebesparing. Gestreefd wordt naar een reductie van de geldende EPC-eisen (energie-prestatiecoëfficiënt) met een vijfde.

Het USC zal net als de naastgelegen Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) gebruik gaan maken van de energievoorziening die momenteel op het Science Park wordt gerealiseerd: energieopslag in de bodem. De planning is om de nieuwbouw medio 2010 te hebben gerealiseerd.

Achtergrond
Het USC moet de huidige locatie aan de De Boelelaan verlaten vanwege de ontwikkelingen op de Zuidas. Het College van Bestuur van de UvA heeft daarom besloten de nieuwe accommodatie van het Universitair Sportcentrum te realiseren op het Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer, het internationale bèta-kenniscentrum. De nieuwbouw van het USC is onderdeel van het omvangrijke project rond de nieuwbouw en renovatie voor de FNWI (zie illustratie, ook van Rudy Uytenhaak Architectenbureau).

Het USC op het Science Park gaat verlevendigen. Het USC is hét sportcentrum voor studenten en medewerkers van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), maar ook andere studenten en niet-studenten kunnen er sporten. Jaarlijks nemen zo’n 12.000 mensen deel aan een van de ruim zestig sportactiviteiten van het centrum. Het nieuwe sportcentrum wordt vergelijkbaar van grootte als de huidige locatie van het USC aan de De Boelelaan (ruim 9.500 m2).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.