Definitief ontwerp Theater aan de Parade

Nieuws

Definitief ontwerp Theater aan de Parade

Door: Petra Starink | 02-06-2020

Het nieuwste ontwerp voor Theater aan de Parade in Den Bosch door NOAHH | Network Oriented Architecture heeft van de monumenten- en welstandscommissie groen licht gekregen. De opening wordt bij de start van het theaterseizoen 2023/2024 verwacht.

Levendige voorgevel

Het ontwerp werd 27 mei door Patrick Fransen van NOAHH | Network Oriented Architecture voorgelegd aan de monumenten- en welstandscommissie van Den Bosch. In het nieuwe gebouw is sociale ruimte synoniem met ruimtelijke synergie. “Een theater met een relatie met de Sint-Jan en de binnenstad. De levendige en eegante voorgevel bevat een rijke variatie aan metselwerkstructuren en transparante foyers, waarbij het kleur- en materiaalgebruik geïnspireerd is door de historische omgeving. De samensmelting van glazen verticale partities in de voorgevel, waarbij de vlakindelingen – zogenaamde ‘tesselaties’ – diagonaal verlopen van verdicht aan de zijkanten naar open in het midden, zorgen voor één fraai architectonisch geheel. Uitgesproken hoogwaardige ruimten zoals een botanische foyer, een open forum, een ontvangstlounge en een theatercafé met een ‘iconische vloer’ waarin je Den Bosch kunt lezen, geven het gebouw een heel eigen theater-identiteit” aldus Patrick Fransen van NOAHH|Network Oriented Architecture.

Activiteiten in de plint

Het nieuwe Theater aan de Parade is baanbrekend in haar opzet als extravert, multifunctioneel gebouw. Het is dé plek waar je, naast je woning en werk, naar toe gaat voor een allesomvattende theater ervaring: alles is theater. Het theater eindigt niet bij de gevel maar gaat de dialoog aan met de openbare ruimte en beweegt mee met de gebruikers. Meerdere functies en een verscheidenheid aan activiteiten in de plint openen het gebouw middels glazen puien en creëren een natuurlijke overgang van de openbare ruimte binnen – en buiten – het gebouw.

Lees ook:

Botanische foyer

Een uitnodigend theatercafé en de botanische foyer verbinden het interieur op transparante wijze met de Parade en geven zicht op het Bossche Broek. Het gebouw is op straatniveau over de hele breedte open. Naast de formele zalen – de Theaterzaal en de Paradezaal – zijn er meerdere informele ruimtes in het gebouw die fungeren als podia en die een scala aan mogelijkheden bieden voor een innovatieve artistieke programmering. Het gebouw is vernieuwend qua gebruik, waar de ‘front of house’ en de ‘back of house’ niet meer bestaan. Ook staan de zalen en de foyers binnenin het gebouw in verbinding met elkaar en zorgt dit voor zichtbare interactie, daglicht, uitzicht op de omgeving en een completere theaterbeleving.

Architect: NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
Aannemer: Mertens Bouwbedrijf B.V., Weert
Installatie Advies: Deerns Nederland, Den Haag
Theatertechnisch advies: PBTA, Uden
Akoestisch en brandveiligheid advies: Peutz, Zoetermeer
Constructieadvies: Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Duurzaamheidsadvies: DGMR, Arnhem
Bouwkostenadvies: Vitruvius, ’s-Hertogenbosch
Projectmanagement: Stevens van Dijck, Zoetermeer; Stead Advisory, Rotterdam
Beeld: NOAHH |Network Oriented Architecture

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.