Demonstratiezone East Dike Shenzhen door KCAP+FELIXX is open

Nieuws

Demonstratiezone East Dike Shenzhen door KCAP+FELIXX is open

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-05-2020

De demonstratiezone van East Dike in Shenzhen is open voor publiek. Het team van KCAP +FELIXX heeft het plan ontwikkeld om de kustlijn te herstellen en het beschermingsniveau te verhogen. East Dike ligt in Dapeng, een bergachtig schiereiland in de baai tussen Hongkong en Shenzhen. In 2018 heeft de tyfoon Mangkhut de kustlijn ernstig beschadigd.

Klimaatadaptieve herinrichting

Met de ‘Triple Dike Strategy’ heeft het team een geïntegreerde aanpak ontwikkeld voor de klimaatadaptieve herinrichting van de 130 kilometer lange kust. Daarin wordt het realiseren van waterveiligheid gekoppeld aan natuurherstel, ecologische ontwikkeling, sociale en economische groei. Op een 500 meter lange kusstrook in Yangmeikeng worden de voorgestelde ‘Nature Based Solutions’ voor de zeekering nu getest en de materialisering verder verfijnd. De realisatie van deze demonstratiezone is de eerste mijlpaal in de realisatie van in totaal 18 kilometer versterkt kustgebied.

Drie zones

De nederzettingen langs de kust zijn ontstaan als vissersdorpjes. De ‘Triple Dike Strategy’ wordt in zes dorpen uitgewerkt tot strategisch realisatieproject. De ‘Triple Dike’ bestaat uit drie zones, die zich aanpassen aan de lokale context en de specifieke behoeftes van ieder dorp. De kleinschalige identiteit wordt beschermd en de verschillende individuele kenmerken worden versterkt.

Groen park dat bergen en zee verbindt

Dongshan is een dorp in een rustige baai. De kust wordt er ontworpen als een groen park dat bergen en zee verbindt. Guanhu is een creatief en cultureel centrum, waar de dijk fungeert als levendige groene strandboulevard die bestaande functies verbindt met nieuwe recreatieve voorzieningen. Moonbay is gebouwd op een berghelling. De waterkering vormt er een balkon met uitzicht op de baai en verbindt ook het dorp met de drijvende visrestaurants op zee. Shayuyong is de toegangspoort van Dapeng met een belangrijke haven en een robuust en rotsachtig dijkpark. Pengcheng heeft prachtige stranden en is een belangrijke toeristische trekpleister. De kustverdediging voegt daar een bijzonder strandpark aan toe. Yangmeikeng is een compact dorp langs de kust, binnen een ecologisch en maritiem beschermingsgebied. De drie zones van de ‘Triple Dike’ versterken het besloten karakter van het dorp en creëren een hedendaagse vesting. Bij de ontwerpuitwerking wordt de grootstedelijke schaal bewust gemeden om het organische dorpsleven te behouden. Een rijke verscheidenheid aan plekken en ruimtes ondersteunt én stimuleert de verdere groei van de lokale cultuur.

Demonstratiezone Yangmeikeng

De demonstratiezone bevindt zich in Yangmeikeng. De eeste zone van de Triple Dike bestaat uit een serie ‘regentuinen’, onderdeel van de openbare ruimte in het dorp. De weelderige vegetatie van bomen en struiken sluit aan op de begroeiing van de aangrenzende bergen en realiseert overdekte en schaduwrijke plekken. De tuinen verzamelen en infiltreren regenwater en overslaande golven. De middenzone bestaat uit geschakelde en verspringende muren met verschillende hoogtes. Daardoor ontstaan beschutte pleinen en terrassen op verschillend niveau, verbonden door een netwerk van paden. De derde zone bestaat uit ‘golftuinen’ die de impact opvangen van de stroming tijdens een storm. Ze zijn beplant met robuuste strandvegetatie en gevuld met rotsen. Ze bieden ruimte voor picknicks met uitzicht op het strand. Muren en bestrating sluiten aan op de zandkleur van het strand. De materialisatie ondersteunt het verschillende karakter van de drie dijkzones: fragile materialen worden toegepast op beschutte plekken, de zones die blootgesteld worden aan de kracht van de zee zijn opgebouwd uit stevige en robuuste elementen.

Internationale erkenning

East Dike Shenzhen begint internationale erkenning en waardering te krijgen van experts en professionele jury’s. Het project is genomineerd voor de World Landscape Architecture (WLA) Awards 2020, is laureaat bij de Eurasian Prize 2019-2020, is op dit moment te zien in de tentoonstelling ‘Sea Change: Flood Resilient Architecture for the 21st Century’ in Roca Gallery Londen en is geselecteerd voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) 2020, met als thema ‘Water as leverage’.

Lees ook:

Bouw van 18 km kustverdediging

Slechts tien maanden nadat KCAP+FELIXX de competitie wonnen, is de realisatie van de demonstratiezone een belangrijke mijlpaal bij de bouw van in totaal 18 kilometer kustverdediging tegen eind 2021. Dit is mogelijk door snel en kwalitatief teamwerk van KCAP+FELIXX, en een nauwe samenwerking met de opdrachtgever Waterbureau van de gemeente Shenzhen en de China Resource Group, verantwoordelijk voor bouw- en procesmanagement. De technische en constructieve uitwerking van het ontwerp gebeurt in samenwerking met Hope Landscape & Architecture, de waterveiligheid en engineering door China Water Transport Planning & Design Institute. Deltares hebben bijgedragen aan de uitwerking van de Nature Based Solutions. CCCC First Harbor Engineer en Huachuang Architecture Construction Co. Ltd zijn als aannemer betrokken.

Fotografie © Xingzhong Zhang, China Resources Group en © Hao Cui, CCCC First Harbour Engineer.
Tekeningen © KCAP+FELIXX

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.