Demontabele tijdelijke rechtbank Amsterdam naar nieuwe locatie

Nieuws

Demontabele tijdelijke rechtbank Amsterdam naar nieuwe locatie

Door: Petra Starink | 06-07-2021

Het pand van de tijdelijke rechtbank Amsterdam verhuist na 5 jaar naar een nieuwe locatie. Het gebouw, ontworpen door cepezed is één van de eerste praktijkvoorbeelden van circulair bouwen in Nederland. De demontage is begin juli begonnen en naar verwachting wordt het gebouw begin 2022 in gebruik genomen op het Kennispark (gebied Business & Science Park/Campus UT) in Enschede.

Hergebruik

De tijdelijke rechtbank is ontworpen als tijdelijk onderkomen voor de rechtbank en bevat nu specifieke publieksfuncties, zittingszalen, ruimtes voor de rechtelijke macht en ophoudruimtes voor verdachten. Nu de nieuwe permanente rechtbank in Amsterdam klaar is, verplaatst het tijdelijke gebouw volgens plan naar zijn nieuwe locatie. Het project is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd door dpcp bv; een samenwerking tussen cepezedprojects en Du Prie bouw & ontwikkeling. Du Prie was verantwoordelijk voor de uitvoering. De demontabele constructie is samen met IMd Raadgevende Ingenieurs ontworpen. Het verplaatsen van het gebouw is onderdeel van de strategie van dpcp om verspilling van materiaal en energie tegen te gaan en het gebouw hoogwaardig te hergebruiken.

Rechtbank ontworpen om te verplaatsen

De Tijdelijke Rechtbank is ontworpen en gebouwd om te worden verplaatst. De opdracht betrof een DBMR-opdracht: Design, Build, Maintain & Remove. Tijdens het ontwerpproces waren de R-ladder van circulaire prioriteiten en de ‘shearing layers’ van Stewart Brand leidend. Er is met name ingezet op de aspecten Refuse, Reduce en Reuse. Dit is onder meer bereikt door gebruik te maken van droge verbindingen en onderscheid te maken tussen het generieke casco en de specifieke inbouw.

Bedrijf met ervaring

Voor de verplaatsing heeft dpcp de expertise en ervaring ingeschakeld van Lagemaat uit Heerde, een bedrijf met gedegen ervaring in de- en remontage van gebouwen. Aan de hand van een unieke codering gebaseerd op het 3d-model en een 3d-scan is de precieze positie van ieder onderdeel bekend. Kleinere elementen worden in containers vervoerd en grotere, zoals de loopbrug, worden direct op vrachtwagens geladen. In Enschede wordt het gebouw weer volledig geremonteerd. Materialen die niet hergebruikt worden, verwerkt Lagemaat in andere projecten. Een minimale hoeveelheid wordt hoogwaardig gerecycled.

Duurzaam en minder overlast

De- en remontage van het gebouw is niet alleen duurzaam, maar staat ook garant voor minder overlast dan traditionele sloopwerkzaamheden. De werkwijze en maatregelen om hinder te voorkomen zijn in samenspraak met het Rijksvastgoedbedrijf en de Gemeente Amsterdam opgesteld door Lagemaat en dpcp.

In Enschede wordt het gebouw door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel geëxploiteerd als kantoor- en onderzoeksruimte.

Fotografie: Leon van Woerkom (cepezed)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.