Den Haag bouwt duurzaamste wijk

Den Haag bouwt duurzaamste wijk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-07-2008

Den Haag gaat de duurzaamste wijk van Nederland bouwen. De wijk moet meer energie gaan opleveren dan verbruiken. Dat kan door gebruik van geothermie, zonne-energie en een biomassavergister.

Plan
Dit staat in het masterplan Erasmusveld Leywegzone dat het Haagse stadsbestuur deze week heeft vastgesteld. De woningen in de Erasmuszone komen in een natuurpark te staan. Onderdeel van dat park is de ecologische zone, maar ook de volkstuinen; die worden toegankelijk voor iedereen.

Door de biomassavergister kunnen groen en afvalwater op een natuurlijke manier worden afgebroken – waardoor tegelijkertijd warmte en energie worden opgewekt. Woningen krijgen tuindaken en tuinbalkons, in de gevels komt een systeem waarmee regenwater wordt opgevangen dat weer gebruikt kan worden voor het sproeien van de tuin.

Woontoren
De blikvanger van de wijk wordt de bioklimatische woontoren. In deze toren wordt het neusje van de zalm toegepast op duurzaam gebied. Dat moet ertoe leiden dat deze bewoners een energierekening krijgen van nul euro.

Het bijzondere van de toren is de ranke vorm, die optimaal gericht is op zon en wind voor verwarming en ventilatie. Op het dak komen kleine windmolens.

Bron: Algemeen Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.