Den Haag: stationsgebied van wereldformaat

Den Haag: stationsgebied van wereldformaat

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-12-2008

De omgeving van het vernieuwde station Den Haag Centraal zal ultramodern worden. Ontwerpen van befaamde architecten als Rem Koolhaas, Wiel Arets en Moshé Zwarts maken de verbouwing van het station en zijn omgeving compleet.

In het informatiecentrum Den Haag Nieuw Centraal presenteerde wethouder Peter Smit (Verkeer) het ontwerp voor het Haags Startstation Erasmuslijn. Aansluitend presenteerde wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) namens de ontwikkelaars Fortress en CVKJ (Multi Vastgoed en NS-Poort) hun ontwerpen voor de gebouwen op het Anna Van Buerenplein en het Koningin Julianaplein. De getoonde ontwerpen moeten in 2012 werkelijkheid zijn.

Futuristisch Startstation
Wethouder Peter Smit van Verkeer presenteerde het nieuwe ontwerp voor het Haags Startstation Erasmuslijn (HSE), de RandstadRailverbinding uit Rotterdam die een futuristisch ogend station krijgt boven het busplatform. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau Zwarts&Jansma, die ook getekend hebben voor het nieuwe ADO-stadion en de netkous in het Beatrixkwartier.

Anna van Buerengebouw
Het nieuwe Anna van Buerenplein zal de herinneringen aan de voormalige parkeergarage op deze plek laten vervagen. Het plein, ter grootte van twee voetbalvelden, wordt een aantrekkelijk nieuw stadsplein van alle gemakken voorzien, zoals bomen, kunstwerken, banken en speciale verlichting. Op het plein wordt een zeventig meter hoog transparant gebouw van glas en staal opgetrokken.

Op straatniveau kunnen bezoekers naar een museum of café/restaurant. De bovenverdiepingen zijn gereserveerd voor kantoren (11.500 vierkante meter) en 74 woningen. Het Nederlandse architectenbureau Wiel Arets Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw.

Ontwerp OMA bepaalt skyline
Echt werelds wordt het op het Koningin Julianaplein als daar straks de nieuwste creatie van de vermaarde architect Rem Koolhaas op zijn ‘poten’ staat. Het 93 meter hoge gebouw oogt als een toegangspoort van de stad, waar straks gewerkt, gewoond en gewinkeld zal worden.

Volgens wethouder Norder ziet het ontwerp er net iets anders uit dan het oorspronkelijke idee van de architect. Maar een ding is zeker: dit unieke ontwerp van Koolhaas is een echte eyecatcher voor de toekomstige skyline van Den Haag.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.