Depot Boijmans Van Beuningen open voor publiek

Nieuws

Depot Boijmans Van Beuningen open voor publiek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2021

Op vrijdag 5 november opent Koning Willem-Alexander het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Vanaf zaterdag 6 november is het publiek welkom. In de verschillende depots worden ruim 151.000 kunstwerken bewaard. Bezoekers kunnen rondleidingen krijgen door de geklimatiseerde depots en een kijkje nemen op het dakbos en dakrestaurant Renilde, beide op 35 meter hoogte.

Eerste publiek toegankelijke depot ter wereld

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke depot ter wereld. MVRDV won de ontwerpcompetitie in 2013. De opdracht was om een zo uitnodigend mogelijk gebouw te ontwerpen waarin diverse doelgroepen zich welkom zouden voelen. Het moest nadrukkelijk geen tweede museum worden waar een klein percentage van de collectie tentoon kan worden gesteld, maar een machinekamer die de wereld achter het bewaren en onderhoud en van een duizelingwekkend aantal kunst- en designwerken blootlegt. De kunst in het depot is gerangschikt op basis van afmetingen en klimaateisen, niet volgens kunsthistorische periodes.

Rond en stoer gebouw

Het MVRDV-team onder leiding van architect en stedenbouwkundige Winy Maas koos voor een rond en stoer werkgebouw dat zich nergens met zijn rug naar de buren keert en dat een nieuwe relatie met zowel het Museumpark als de stad Rotterdam aangaat. De ambitie was om een gebouw neer te zetten dat licht en transparant aanvoelt, maar tegelijk een veilig huis is voor de collectie.

Het depot dankt zijn ingesnoerde vorm aan de relatief kleine footprint. Het gebouw buikt naar boven toe uit en heeft een overstek van 10 meter om de depots, restauratie-ateliers, horeca, film- en presentatieruimtes een plek te geven. Het gebouw heeft vijf klimaatzones zodat het geschikt is voor de meest kwetsbare kunst.

Spiegelende gevel

De spiegelende gevel, bestaand uit 6.609 m2 glas verdeeld over 1.664 panelen, zorgt ervoor dat het gebouw visueel opgaat in zijn omgeving. De grote entreedeuren gaan op in de gevel en worden pas zichtbaar tijdens openingstijden.

Entree ontworpen door John Körmeling

Binnen is het atrium met de elkaar kruisende trappen de grote blikvanger. Dertien grote vitrines zorgen ervoor dat de bezoeker al bij de entree in aanraking komt met een collage van collectiestukken. Voor het interieur is samengewerkt met een aantal kunstenaars: John Körmeling ontwierp de entree, Marieke van Diemen de vitrines en Pipilotti Rist ontwierp de lichtinstallatie die het depot ook ’s nachts tot leven laat komen.

Dakbos op 35 meter hoogte

Het depot is een experiment om natuur toe te voegen aan de stad. Dit gebeurt in de vorm van het op 35 meter hoogte gerealiseerde dakbos, dat al voor opening is bekroond met de prijs voor beste Nederlandse dak. De 75 berken, grassen en 20 dennen die op het dak zijn geplaatst helpen bij het vasthouden van water, bevorderen de biodiversiteit en verminderen de hittestress in de stad. De bomen voor dit project werden drie jaar lang in een kwekerij voorbereid op hun nieuwe thuis. Hun wortels zijn onderling verbonden en doordat het windscherm en het kruisvormige restaurant op het dak de berken beschermt tegen valwinden, zullen ze zelfs op een hoogte van 35 meter bestand zijn tegen stormachtig weer.

Lees ook:
Start kaartverkoop Depot Boijmans Van Beuningen
Architect Winy Maas over busdeuren Depot Boijmans Van Beuningen
Depot Boijmans: een heel lief bolletje
Constructief ontwerp Depot Boijmans Van Beuningen een enorme puzzel

Samenwerking

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.

Fotografie: Ossip van Duivenbode, Aad Hoogendoorn, Chris van den Boeke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.