Derde Bakema Fellowship voor onderzoek ‘Zero’

Derde Bakema Fellowship voor onderzoek ‘Zero’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-06-2009

De Bakema Fellowship 2008/2009 is toegekend aan architect Thomas Kong voor zijn onderzoek ‘Zero’, waarin informeel gebruik van ‘lege’ plekken in de stad centraal staat. Er kwamen 68 inzendingen binnen, afkomstig uit heel Europa, de Verenigde Staten en Azië, vanwege het speculatieve karakter en de actuele, internationale relevantie van het thema.

Vrije ruimte
Thomas Kong behaalde zijn Bachlor of Architecture aan de Univerity of Singapore in 1992, en zijn Master of Architecture aan de Cranbrook Academy of Art in 1998. Zijn onderzoeksvoorstel ‘Zero’ is onderdeel van een langer, reeds lopend onderzoekstraject. Verondersteld wordt dat meer dan de helft van de wereldbevolking in 2008 in stedelijk gebied woont.

Maar in plaats van te focussen op waar nog ruimte is om te bouwen, concentreert Kong zich juist op het vrijhouden van ruimte. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag: wat kunnen architecten leren van de wijze waarop individuen en groepen zich de ‘vrije’ ruimte in de stad toe-eigenen?

In 2010 zal het door de Jaap Bakema Fellowship ondersteunde onderzoek van Kong leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in A10 new European architecture.

Beurs
De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit Ole Bouman (Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Madeleine Maaskant (Maaskant en Van Velzen Architecten, Amsterdam) en Frederieke Taylor (Frederieke Taylor Gallery, New York).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.