Derde leven Cinema Parisien

Derde leven Cinema Parisien

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 11-06-2014

Het deels originele interieur uit Jean Desmet’s Parisien bioscoop, die van 1910 tot 1987 aan de Nieuwendijk 69 zat, krijgt een derde leven in de Filmhallen. Het art deco-interieur met Amsterdamse School-accenten werd in 1924 ingebouwd in Cinema Parisien. Dat interieur werd in 1991 door architect Joop van Stigt ingebouwd in het gebouw van het Filmmuseum aan het Vondelpark. Toen het Filmmuseum verhuisde naar het nieuwe EYE gebouw in 2012, werd het Parisien interieur ontmanteld en opgeslagen.

Vrijdag 6 juni ondertekenden EYE en Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij TROM de schenkingsakte. TROM is verantwoordelijk is voor de herbestemming van de voormalige tramremise in Amsterdam-West. Het interieur van Parisien wordt nu door architect André van Stigt, de zoon van Joop van Stigt, ingebouwd in de nieuwe bioscoop de Filmhallen die op 4 september 2014 haar zalen opent. De Parisienzaal zal vermoedelijk iets later gereed zijn. De overige acht filmzalen krijgen eveneens een inrichting die afwijkt van de reguliere black box en dat past bij West, bij het multi-culturele karakter van de wijk. Patronen uit verschillende culturen komen op de wanden van de filmzalen.

Tramremise de Hallen

De voormalige tramremise is in fases gebouwd tussen 1901 en 1928 en heeft een karakteristiek front met de verspringende hallen Het remisecomplex aan de Tollensstraat en Bellamyplein in Amsterdam West en haar directe omgeving krijgen een nieuwe invulling als centrum voor media, cultuur, mode en ambachten. Het eerste deel van de Hallen is in april 2014 geopend: de Passage, de Bibliotheek,  Beeldend Gesproken en Recycle. De Passage is in de centrale hal van de tramremise en is bereikbaar vanuit de Ten Katemarkt. Vanuit de Passage is ook het nieuwbouwgedeelte bereikbaar dat uit woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage (ca. 250 parkeerplaatsen) zal bestaan, en door Van Wijnen wordt ontwikkeld. De passage zal via Hal 17 doorlopen  naar de Bilderdijkkade.

Architectenbureau Van Stigt werd in 2007 al benaderd voor de herinrichting van de Tramremise. Het rijksmonument kreeg toen een culturele bestemming met ruimte voor een muziektheater, jazzclub en een bioscoop met 8 zalen. Verder werd er ruimte gecreëerd voor o.a. een bibliotheek, crèche, hotel, horecafaciliteiten en andere bedrijf- en werkruimten. De ontwerpfase van de herinrichting van de tramremise was in 2009 afgerond met de toenmalige ontwikkelaar Burgfonds en de bouwvergunning was binnen, maar door de economische crisis en de politiek is het project toen stopgezet.

In het voorjaar van 2010 heeft een aantal partijen de Tramremise Ontwikkeling Maatschappij (TROM) opgericht naar een eerder voorbeeld van de Bom (Buurt Ontwikkeling Maatschappij) ooit door o.a. van Stigt, samen met Schaefer e.a., opgericht om het project de Graansilo’s aan het IJ te ontwikkelen. In oktober 2011 is na een lange selectieprocedure het plan van de TROM geselecteerd voor de herontwikkeling. In december 2012 is de bouw van start gegaan. De Hallen worden in verschillende fases opgeleverd van april 2014 tot 2015.

Projectgegevens

Adres : Tollensstraat-Bellamyplein, Amsterdam
Bouwjaar : 1901-1903 en 1914
Architect : Publieke Werken Amsterdam
Restauratie architect : Architectenbureau J. van Stigt
Opdrachtgever : TROM (Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij)
Uitvoerend bouwbedrijf : Strukton en De Nijs
Start bouw : Januari 2013
Jaar van oplevering : 2015
Bijzonderheden : Rijksmonument

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.