Derksen|windt voorkomt sloop schoolgebouw door renovatieplan

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Derksen|windt voorkomt sloop schoolgebouw door renovatieplan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-10-2023

Een school in Heemstede kwam vanuit een huisvestingsplan van de gemeente in aanmerking voor sloop en nieuwbouw. Als reactie hierop heeft derksen|windt architecten samen met de directie van de basisschool een plan gemaakt voor een verbouwing. Een ontwerp dat de onderwijskundige visie ondersteunt en versterkt, de typische hallenschool in haar kracht behoudt, en veel ruimtelijke kwaliteit toevoegt. De renovatie is binnen een zomervakantie gerealiseerd, voor een klein deel van de kosten van nieuwbouw.

In Nederland zijn er vele oudere schoolgebouwen die niet meer aan de huidige standaarden voldoen en ruimtetekort hebben, zo ook de typische hallenschool De Evenaar. In een Integraal Huisvestings Plan (IHP) stellen gemeenten, zo ook Heemstede, een meerjarenplan op. Hierin worden scholen vaak vervangen aangezien verbouwen als meer ingewikkeld en onzeker wordt gezien en omdat het toekomstige beeld moeilijker te ‘verkopen’ is binnen gemeenten en besturen.

Dit is in de opinie van derksen|windt architecten enorm zonde. Duurzaamheid begint immers met hergebruiken wat goed is. Daarbij heeft dit schooltype, met ruime en lichte lokalen, veel potentie en authenticiteit. Door de school niet te slopen en weer toekomstbestendig te maken is dit in de ogen van de architecten duurzaamheid zoals het moet zijn.

Houtbouw

In het ontwerp is het dak van de overdekte binnenplaats gesloopt. Daar is een nieuw tweelaags houten volume in geplaatst als een nieuwe kern van het gebouw. Door de bijzondere dakstructuur én door maar een halve verdieping in te vullen is er binnen licht en ruimte in overvloed. Op de verdieping zijn de lerarenkamer, directiekamer en diverse kleinere onderwijsruimtes gepositioneerd. Beneden is er zo, naast ruimte voor een extra lokaal en flexibele lesplekken, een ruimte voor een podium en centrale trap ontstaan. Hiermee is er een nieuw hal als hart van de school.

De uitbreiding bestaat uit een houten gelamineerde constructie die van binnen in het zicht is gelaten. Met wandopvullingen in houtskeletbouw, afgewerkt in licht vuren, ontstaat er een mooi contrast met de warmer gekleurde kolommen en liggers. Door de daklichten komt een diffuus licht wat een hele warme en rustige sfeer geeft. Van buiten heeft de mooie shed-vorm een connectie met het originele dak op de lokalen. Met de verticale houten gevelbekleding is het een ingetogen én tegelijkertijd opvallende uitbreiding.

De uitbreiding is volledig circulair en met deze verbouwing konden er voorzieningen voor frisse lucht, veiligheid en duurzame verlichting worden geïntegreerd in de school.

In één vakantie gereed

De school kon niet sluiten of uitwijken gedurende het jaar waarmee de verbouwing in één zomervakantie moest worden uitgevoerd. Door de bouw van tevoren volledig uit te denken en zoveel mogelijk uit geprefabriceerde onderdelen op te bouwen is dit, ondanks het slechte weer, gelukt. Na de zomer konden de kinderen genieten van een toekomstbestendige en hernieuwde school.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.