Design vaak niet geschikt voor scholen

Design vaak niet geschikt voor scholen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2009

Veel architectonisch design in scholen blijkt vaak niet geschikt voor de gebruikers van de gebouwen. Dat zegt het Algemeen Dagblad in artikelen over het Leidsche Rijn College en basisschoolcombinatie Forum ’t Zand in Utrecht.

Het Leidsche Rijn College, in 2006 genomineerd voor de Scholenbouwprijs van het ministerie van Onderwijs, zit nu voor het vierde jaar in de nieuwbouw aan de Maartvlinder. De havo/vwo-school heeft last van al dat design.

Design inboedel
Wit/grijze vloeren geven het gebouw de door architect Wiel Arets beloofde rustige uitstraling. “Maar verder zijn zulke lichte vloeren volstrekt ongeschikt voor een schoolgebouw”, zegt conrector Maurice Goossens. Er wordt al lang niet meer geprobeerd de zwarte strepen weg te poetsen.

De school kreeg de door de architect ontworpen inboedel erbij. De door Arets ontworpen tafels en stoelen bleken in het gebruik niet bijster handig. Duizend witte tafels werden vanuit China verscheept. Met dunne poten, in hoogte verstelbaar. Dat laatste wilde de school graag, zegt Goossens. Maar het draaisysteem werkte niet. Poten zakten spontaan omlaag. Inmiddels zijn ze allemaal met schroeven vastgezet. Maar het belangrijkste bezwaar is dat ze niet te stapelen zijn.

Eigenlijke gebruikers
En dan is er nog een aantal kleinere missers in de categorie ‘beetje onhandig’. Zoals de speciaal ontworpen toiletrolhouders. “Ja hoor, ze waren best mooi”, zegt Goossens. Maar je kon er een rol ineens uithalen. Dat is niet handig op een school, die rol kan namelijk in z’n geheel in een toiletpot gestopt worden. Die houders hebben we dus allemaal vervangen.”

De papierbakken, ook zoiets. Arets vindt het lelijk als de vuilniszak over de rand hangt. Dus ontwierp hij een systeem met beugels aan de binnenkant van de bak. “Alleen hebben de schoonmakers geen zin om al die handelingen te verrichten. Bovendien hoort er een deksel op de bak, maar het gat daarin is veel te klein. Dus al die deksels hebben we eraf gehaald.”

Projectleider Rob Willemse van het bureau van Arets zegt te betreuren dat een aantal zaken zo is gelopen. In overleg met de school zijn ook aanpassingen gedaan. “Het is jammer dat wij destijds niet in een veel vroeger stadium met de eigenlijke gebruikers in contact hebben kunnen komen.”

Onveilig
Forum ’t Zand won zowel de Scholenbouwprijs 2006 als de Rietveldprijs in 2007. Het gebouw van Venhoeven, dat begin 2006 werd opgeleverd, heeft speelpleinen op het dak. De door Venhoeven ontworpen railing op de dakpleinen bleek te laag. Verder was een design-railing bij de trappen in het gebouw onveilig.

De opbergbakken voor buitenspeelgoed op het dakplein blijken onhandig. “De deksels zijn zwaar, maar die gaan gemakkelijk open en dicht. Alleen begeven de scharnieren het. Vergeten is dat de leerkrachten volgens de Arbowet geen zware kar in de bak mogen tillen.”

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.