Deventer zet door met ontwerp stadskantoor

Deventer zet door met ontwerp stadskantoor

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-01-2009

Het college van Deventer heeft besloten dat het ontwerp van het stadskantoor en bibliotheek van Neutelings Riedijk Architecten rijp is voor raadsbehandeling. Tot en met 12 januari zijn er schriftelijke reacties op het verbeterd ontwerp binnengekomen. Zes politieke partijen, 11 belangengroepen en organisaties en 49 particulieren hebben gereageerd. Deze opmerkingen zijn verwerkt in een reactienota. Het college van burgemeester en wethouders geeft de reactienota ter afweging mee aan de raad.

De reacties op het ontwerp betreffen verschillende thema’s als: financiën, (fiets)parkeren, bereikbaarheid, autovrij plein, hoogte, bibliotheek, nieuwe entree, sloop schouwburg en overlast tijdens de bouwfase. Ook op eerder vastgestelde uitgangspunten als locatie, huisvesting ambtenaren en ontwerpkeuze kwamen reacties binnen. Het college heeft de reacties grotendeels per thema beantwoord.

Aanvullende opdrachten
Burgemeester en wethouders hebben ruim de tijd genomen om alle reacties zorgvuldig af te wegen en te bekijken wat er met deze reacties gedaan kan worden. Zo moet het gebouw voldoen aan de invalidennorm en wordt de fietsenstalling goed toegankelijk. Verder wordt een monumentenarchitect aan het ontwerpteam toegevoegd en ligt er een opdracht een passende gevel op de plek van de oude schouwburg te ontwerpen.

Vanaf de opening van het stadhuis en bibliotheek is er een busverbinding naar het Grote Kerkhof. En de Polstraat wordt tijdens en na de bouw zoveel mogelijk ontzien door vrachtverkeer. De architect krijgt verder de opdracht om te onderzoeken hoe de contour van de koepel kan worden genuanceerd. Ook moet de gevelbekleding opnieuw worden bekeken en moet deze meer aansluiten bij de leisteenachtige omgeving.

Publiekstrekker
De moderne, multifunctionele bibliotheek dient als publiekstrekker voor het Huis van Deventer. Een derde van het gebouw is gereserveerd voor de bibliotheek. Het is niet alleen een plek waar mensen boeken kunnen lenen, maar ook om bijvoorbeeld te kunnen loungen, internetten of koffie te drinken in het leescafé. Op de bovenste verdieping van het gebouw hebben bezoekers een prachtig uitzicht over stad en uiterwaarden.

Het autovrij maken van het Grote Kerkhof zorgt ervoor dat het gebied weer de glans krijgt die het ooit had. Het geeft rust in het gebied, maar tegelijkertijd schept het ook ruimte voor gezelligheid en evenementen. Het plein ontwikkelt zich tot een plek met expositieruimten, kroegen, restaurants, vergaderzalen. Het vormt de overgang tussen het winkelgebied en de IJssel.

Bron: Gemeente Deventer

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.