Diamantbeurs Amsterdam onderscheiden met ‘International Architecture Award’

Actualiteiten, Nieuws

Diamantbeurs Amsterdam onderscheiden met ‘International Architecture Award’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-08-2022

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam in Amsterdam, is onderscheiden met de prestigieuze International Architecture Award 2022. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers architects. Opvallend daarbij is onder meer de ruimtelijke koepel van glas en staal: de High Light.

De Amsterdamse Diamantbeurs werd gebouwd in 1911 en is inmiddels getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen, onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld.

Glazen koepel

De renovatie omvatte naast het herstel van de monumentale kwaliteiten en het aanpassen van het interieur aan moderne, flexibele werkfaciliteiten, ook de toevoeging van een koepel van glas en staal genaamd de High Light. Kunst en design lopen als een rode draad door het gebouw.

De koepel is gebaseerd op het principe van de Gridshell dat een grote vormvrijheid biedt en grote overspanningen zonder kolommen mogelijk maakt. De High Light is verder voorzien van geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken en de zon weren om het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te houden. De vloer van de High Light heeft vloerkoeling-en verwarming. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer en verhoogt de biodiversiteit, filtert fijnstof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Erik Smits, project-architect ZJA: “Met de restauratie van de Diamantbeurs en de nieuwe openbare ruimte op het dak, is een iconisch gebouw weer aan het hart van Amsterdam toegevoegd. Het ontwerp voor Capital C levert een hedendaagse revitalisering van een bijzonder monumentaal gebouw, zodat geschiedenis, openbare ruimte en de dynamiek van de creatieve industrie en kunst samenkomen.”

International Architecture Award

De International Architecture Award is de oudste en meest prestigieuze internationale architectuur award. De prijs wordt jaarlijks georganiseerd door de Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design samen met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en geldt als een toonaangevende erkenning in de architectuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.