Dinsdag 21 maart: CASA-meet-up Sloop Hoop

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Dinsdag 21 maart: CASA-meet-up Sloop Hoop

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-03-2023

In het kader van de programmareeks ‘Meer Minder’ organiseert CASA op dinsdag 21 maart Sloop Hoop. Tijdens deze meet-up wordt onderzocht in hoeverre hergebruik c.q. urban mining een oplossing vormt voor materiaalschaarste. Het voormalige provinciekantoor ‘Prinsenhof’ aan de Arnhemse Markt dient als casus.

In 2018 stond architect Thomas Rau bij CASA op het podium met zijn pleidooi om de economie van een grondstoffencrematorium om te vormen tot een nieuw systeem waarin (bouw)materialen telkens opnieuw worden gebruikt. ‘Afval’ is materiaal dat in de anonimiteit is beland, dat moet je niet afschrijven maar opschrijven. Daartoe bedacht Rau het Madaster; gebouwen zijn in feite immers grondstoffendepots.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Nu bouwmaterialen steeds schaarser en dus duurder worden dringt de vraag zich op in hoeverre het recyclen daarvan een oplossing kan brengen. Hier valt nog een wereld te winnen, maar in hoeverre wordt dit inmiddels in de praktijk gebracht?

Prinsenhof

Als casus zoomt CASA in op de ontmanteling van het voormalige ‘Prinsenhof’, de kantoorkolos van de Provincie bij de Arnhemse Markt. Dit gebeurt samen met circulair manager en gebouwscout Arend van de Beek, van ‘circulair sloper’ Lagemaat, projectleider en opdrachtgever Maik Knuiman van de Provincie Gelderland en architect Suzanne Nagtegaal (buro Bois). Daarna zijn er voor het publiek mogelijkheden om in gesprek te gaan. Waar liggen de kansen en obstakels voor het hergebruik van bouwmaterialen? Moet het (ontwerp)proces niet fundamenteel anders worden ingericht en van bouwpuin naar bouwen met puin?

Datum: dinsdag 21 maart 2023    
Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie: NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree: €5,00 (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis 
Aanmelden: mail [email protected] o.v.v. Sloop Hoop om verzekerd te zijn van een plek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.