Dirk Roosenburgprijs voor Anton en Gerard

Nieuws

Dirk Roosenburgprijs voor Anton en Gerard

Door: Petra Starink | 29-10-2013

De voormalige fabriekspanden Anton en Gerard op Strijp S in Eindhoven hebben de Dirk Roosenburgprijs 2013 gewonnen. De winnaars werden vrijdag  25 oktober tijdens de Dutch Design Week  bekend gemaakt. Gebouw Anton is ontworpen door diederendirrix architecten, gebouw Gerard door Jo Coenen/Coenen Sättele Architecten.  Zij hebben twee zeer verschillende ontwerpen voor de gebouwen neergezet die onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven.

Waar het ontwerp van Gerard gekenmerkt wordt door terughoudendheid en zorgvuldige plattegronden, blinkt het ontwerp voor Anton uit in een dynamische interne ruimtelijkheid. Beide zijn uiterst consciëntieus gedetailleerd. Juist de samenhang van de twee gebouwen in de hoge rug is binnen de verschillende benaderingen in ontwerp heel sterk gewaardeerd. Door de daktuinen van Buro Lubbers wordt bij beiden een extra leefkwaliteit toegevoegd, zegt de nominatiecommisie.

Opdrachtgever Trudo heeft beide Philipsgebouwen met vrijwel hetzelfde projectteam, met de verschillende architecten, aangepakt. De opgave was complex. Ten eerste moesten zij zich verhouden tot het industrieel erfgoed dat tevens rijksmonument is. Tegelijkertijd moest het ook leefbaar en levendig gemaakt worden voor alle toekomstig gebruik. De herbestemming is door beide architecten ingetogen en respectvol aangepakt.  De publieksprijs is gegaan naar de Woenselse Pastoor van Arskerk.

Dirk Roosenburgprijs

De Dirk Roosenburgprijs, een initiatief van gemeente Eindhoven en Architectuurcentrum Eindhoven, wordt iedere twee jaar toegekend aan een bouwproject dat een bijzondere invloed heeft op de uitstraling van de stad. De prijs is vernoemd naar architect Dirk Roosenburg (1887-1962) die enkele gezichtsbepalende gebouwen in Eindhoven ontwierp. Onder meer de Witte Dame en het oude Natlab.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.