Dirk Roosenburgprijs voor De Hangar

Dirk Roosenburgprijs voor De Hangar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-06-2009

De Hangar is afgelopen vrijdag door de jury tot winnaar uitgeroepen van de Dirk Roosenburgprijs 2009, de tweejaar-lijkse architectuurprijs van Eindhoven.

Uit het juryrapport: ‘Buitengewoon intelligent is de beslissing om de hangar zelf niet tot gebouw te maken, maar als overkapping te laten dienen voor een overdekt plein’.‘De jury was verrast over het overdekte plein vanwege de vele mogelijkheden die het biedt. De aanwezigheid van dergelijke historische elementen in een vinexwijk is niet gebruikelijk en hier goed uitgebuit. De nieuwbouw is om, onder en naast de hangar geplaatst en vormt hiermee een vanzelfsprekend geheel’.

Industrieel erfgoed
In het centrum van Meerhoven staat de karakteristieke vliegtuighangar, die samen met enkele andere gebouwen als waardevol industrieel erfgoed de herinnering aan het voormalige vliegveld Welschap levend houdt. Met de herbestemming en uitbreiding tot een complex van educatieve en recreatieve functies is de hangar getransformeerd tot het vitale culturele centrum van de wijk.
Het programma van 8.600 m2 bestaat uit:
Spilcentrum (basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, consultatiebureau), bibliotheek en mediatheek, centrum voor de kunsten (dans- en theaterzaal, lokalen voor muziek en beeldende vorming), buurt-
ontmoetingscentrum, jongerenruimte, sporthal, fit & wellnessclub.

In 1999, 2003, 2005 en 2007 werd de Dirk Roosenburgprijs ook aan diederendirrix toegekend voor de Witte Dame (o.a. stadsbibliotheek en Design Academy), Vertigo (Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven), Baekeland¬plein (woningbouwcomplex, kantoren, ateliers, markthal) en Dynamo (cultureel jongerencentrum).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.